21 september | Wings for Aid en data als handelswaar in de stad van de toekomst

Eyeopeners21 sep 2015
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Meindert Schut
Meindert Schut

PET-fles-revolutie
PET-flessen worden al lang gerecycled maar het sorteren op soort en kleur is een tijdrovend klusje. De Eindhovense start-up Ioniqa Technologies heeft de laatste schakel in handen om de cirkel te sluiten. Tonnis Hooghoudt van Ioniqa legt uit.

pet

Wings for Aid
Onbemande drones die met behulp van een GPS-signaal zelfstandig hun weg vinden en zo hulpgoederen kunnen droppen in rampgebieden. Dat is het product dat Barry Koperberg van Wings for Aid samen met Eric van Dorst van design bureau vanBerlo ontwikkelt.

Wings for Aid

Data als handelswaar van de slimme stad
De ambitie om slimmer te worden heeft nu ook de stad bereikt. Maar innoveren is duur en de kennis niet altijd voorhanden. Maar volgens Albert Seubers, hoofd Smart Cities bij de digitale servicegigant Atos, zitten steden op een enorme berg goud: data. Hij schrijft dat in een paper die hij vandaag bij ons presenteert. Lees de paper in pdf.

3D-printen aan de lopende band
De 3D-printer; het is een wondermachine maar het werkt niet snel en goedkoop. Tot nu: TNO ontwikkelde een machine die de veelzijdigheid van de 3D-printer combineert met de snelheid van de lopende band. De machine is af en verslaggever Elfanie toe Laer ging kijken.

<p><strong>Luister elke maandagavond om 19:00 uur naar <a href="https://www.bnr.nl/radio/bnr-eyeopeners/" title="">BNR Eyeopeners</a>. Herhaling vrijdag om 19:30, zaterdag 09:00 en 15:30, zondag 09:00 en 18:30 uur. En elke dag via de <u><a href="http://files2.bnr.nl/app/" title="BNR App">App</a></u>.</strong></p>