9 maart | Bionische arm, 3D printen met oude dashboards en achter de shermen bij VUmc Innovation Lab

Eyeopeners9 mrt '15 16:13
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Marijke Roskam
Marijke Roskam

#4starter
In onze wekelijks rubriek 4starter vandaag aandacht voor de draagvleugelboot 2.0. Deze hydrofoil van het bedrijf Q Concepts wordt deze week onthuld op de HISWA in Amsterdam. Jurian Rademaker  praat ons bij over zijn innovatie.

Recycling
Recyclen is leuk, maar je kan er ook je beroep van maken. Designbureau Better Future Factory heeft er in elk geval z'n passie van gemaakt en innoveert ermee op los. Op Lowlands 2012 [video] doorgebroken en inmiddels timmert het BFF team hard aan de weg. Zij maken bijvoorbeeld 'inkt' voor 3D printers, gemaakt oud autodashboards, pet flessen en koelkastinterieurs. Jonas Martens is te gast.

VU InnovationLab
Het 3D Innovation Lab van VUmc heeft deze week een prijs gewonnen: de RapidPro Award voor innovatie op het gebied van 3D-printen. Het 3D Innovation Lab is een samenwerking tussen de VUmc-afdelingen mondziekten, kaak-en  aangezichtschirurgie en fysica en medische technologie. Momenteel lopen er ruim twintig onderzoeksprojecten, allemaal met het doel om de zorg te verbeteren en de kosten ervan beter beheersbaar te maken. Verslaggever Renée van Heteren nam er een kijkje.

Bionische arm
De kersverse Yes!Delft startup AdjuvoMotion heeft een bionische arm ontwikkeld, waarmee mensen die een beroerte hebben gehad heel gemakkelijk thuis kunnen revalideren. Uit cijfers blijkt dat 40% van deze groep patiënten thuis revalideert, terwijl technologische hulpmiddelen vaak niet voor handen zijn. Te gast is - met brace - Gijs den Butter van AdjuvoMotion.

Luister elke maandagavond om 19:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling vrijdag om 19:30, zaterdag 09:00 en 15:30, zondag 09:00 en 18:30 uur. En elke dag via de App en Soundcloud.