23 maart | Kankercellen opsporen met honden en de kunst van onze hersenen

Eyeopeners23 mrt 2015
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Marijke Roskam
Marijke Roskam

In de wekelijkse rubriek 4starter aandacht voor de startup SustainerHomes. Dat heeft een woning ontworpen die volledig zonder water, gas en elektriciteitsaansluiting kan. Architect van het concept Sol van Kempen legt uit hoe het werkt.

#Vlinder
Het Amsterdamse bedrijf Watcher Enterprises was vorig jaar een van de eerste die een trackingdevice voor ouders op de markt bracht, waarmee het kroost in de gaten kan worden gehouden. Nu is het bedrijf een nieuwe weg in geslagen, waarin de focus op de vergrijzende samenleving ligt. 'De Vlinder' is een vergelijkbaar apparaat als de Kidswatcher, maar dan bedoeld om ouderen te kunnen controleren als die zelfstandig op straat gaan. Bedenker Eric Recter is in de studio.

#KNGF
Honden staan bekend om hun ongeëvenaarde en fabelachtige reukvermogen. KNGF Geleidehonden en VUmc zijn daarom gestart met een proef om honden te trainen in het opsporen van de geur die kankercellen afgeven uit ontlasting. Kijk hier naar beelden van een 'reuktest' door de honden. Hierdoor zou darmkanker in een vroegtijdig stadium kunnen worden gesignaleerd. Verslaggever Elfanie Toe Laer ging kijken.

#ArtofScience
Deze week wordt in Amsterdam het Art of Science symposium gehouden, met als thema 'Neuroscience & Gaming'. Het levert schitterende kunst op, maar wat hebben wij daar aan. Organisator Tycho Hoogland is te gast, met naast zich Robin de Lange, onderzoeker en deskundige op het gebied van VR.

Luister elke maandagavond om 19:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling vrijdag om 19:30, zaterdag 09:00 en 15:30, zondag 09:00 en 18:30 uur. En elke dag via de App en Soundcloud.


Mede mogelijk gemaakt door