Eyeopeners2 nov '15 15:41Aangepast op 3 nov '15 06:25

2 november | Visitekaartjes, micro-bubbeltjes en de slaapmuts

Auteur: Karlijn Meinders

De toekomst van het visitekaartje, micro-bubbeltjes die echo’s verbeteren, 4D-printen en een slaapmuts die ook uitkomst biedt voor mensen met ALS. Maandag, 19:00 uur. Presentatie: Meindert Schut.

Meindert Schut
Meindert Schut

Shake-on
Vreemd eigenlijk, dat we in het jaar 2015, nog altijd zo veel papieren visitekaartjes uitwisselen op zakelijke evenementen. Veel te ouderwets, dachten ook de bedenkers van de Shake-on. We spreken één van de young professionals achter deze Nederlandse start-up: Jouri Schoemaker, vlak voor hij vertrekt naar de Web Summit in Dublin.

MicxroSphere Creator
Echografie is een belangrijk onderdeel van medische onderzoeken. Toch blijft zo’n plaatje vaak moeilijk af te lezen. Tide Microfluidics bedacht een manier om het contrast flink te verbeteren, waarbij gebruik wordt gemaakt van minuscule identieke bubbeltjes om plaatjes in HD-kwaliteit te krijgen. Tide Microfluidics wordt bij dit project actief gesteund door Regio Zwolle Incubator, het Health Innovation Park, de Universiteit Twente en Kennispark Twente.


4D-printen
Je bent misschien nog nauwelijks gewend aan de 3D-printer, maar schiet op, want 4D-printen komt eraan! Tijdens een expositie op de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft werden de eerste experimenten aan het publiek getoond. Verslaggever Elfanie toe Laer nam, natuurlijk, een kijkje.

Slaapmuts
Het begon als een designopdracht, waarbij kunstenaars gevraagd werd iets te verzinnen met het thema ‘mobiel slapen’. Maar het ontwerp voor de slaapmuts van Eibert Draisma, een muts die je hoofd recht houdt als je een dutje wilt doen in bijvoorbeeld de trein, bleek voor mensen met ALS en MS uitkomst te bieden. En hij ziet er ook nog eens behoorlijk modieus uit. Meindert probeerde hem zelf ook even:
 

Luister elke maandagavond om 19:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling vrijdag om 19:30, zaterdag 09:00 en 15:30, zondag 09:00 en 18:30 uur. En elke dag via de App.

Gerelateerde artikelen