20 april | De omgekeerde polder en apps versus filerijden

Eyeopeners20 apr '15 13:07
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Marijke Roskam
Marijke Roskam

De omgekeerde polder
Zet de polder op z’n kop. Elke seconde stromen er bakken zoet water via ondergrondse rivieren naar zee. En dat is zonde, vooral in droge gebieden. De Hollandse oplossing is een omgekeerde polder. Medebedenker van deze Sea Spring Eco Cities is Gijs van den Boomen, directeur bij KuiperCompagnons.

Voorkom verdrinkingsdoden met een simpel ontluchtingsbuisje
Nadat een Nederlands jongetje overleed doordat hij werd vastgezogen aan een zwembadrooster, werd de Blue Cap Foundation opgericht. Die stichting wil het aantal ongevallen door beknelling terugdringen. Dat kan met een simpel ontluchtingsbuisje dat volgens de stichting in elk zwembad zou moeten worden aangelegd. In een testbad liet Joost Avezaat van de Blue Cap Foundation aan BNR's verslaggever Jigal Krant zien hoe het werkt.

Apps versus filerijden
De regio Zuidoost-Brabant is een belangrijke logistieke regio in Nederland. De A67 is de snelweg die de havens van Antwerpen en Rotterdam met het Europese achterland verbindt. Maar...op deze snelweg ontstaan enorm vaak files en gebeuren er veel ongevallen. Ideale omstandigheden om innovaties te testen die de doorstroom moeten bevorderen! Bram Hendrix is projectleider van Brabant in-car III en Pim Grol is de app-ontwikkelaar van tweede-scherm-app ZOOF.

Giga-fabriek op palletformaat
Een fabriek zo groot als een half voetbalveld kan vervangen worden door één apparaat dat op een pallet past. Flowid mixt op een gecontroleerde manier elke gewenste chemische stofcombinatie met elkaar. En juist door het flink kleiner te maken, is het veiliger, nauwkeuriger en soms nog sneller ook. Flowid startte als spin-off van de TU/e en nu is er grote interesse vanuit het bedrijfsleven: in een week tijd wordt de mini-menger zes keer in een busje geladen om op bedrijfsbezoek te gaan. Binnen twee uur is de fabriek up-and-running. Mede-oprichter Jeoffrey van den Berg legt uit hoe het werkt.

Luister elke maandagavond om 19:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling vrijdag om 19:30, zaterdag 09:00 en 15:30, zondag 09:00 en 18:30 uur. En elke dag via de App.