27 april | Beton dat zichzelf repareert en straatmeubilair voor een betere buurt

Eyeopeners24 apr '15 12:11
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Marijke Roskam
Marijke Roskam

Straatmeubilair
Technologie om de buurt weer bij elkaar te brengen. De wijk Twekkelerveld in Enschede is een wijk vol contrasten: allochtoon en autochtoon, jong en oud, arm en rijk. En zij leven voornamelijk langs elkaar heen. Daar willen masterstudenten van de Universiteit Twente verandering in brengen door interactief straatmeubilair op openbare plekken te plaatsen. Clemens de Lange, bedenker van het vak Social Cohesion Design en zijn assistent en student van de Universiteit Twente Randy Kommerkamp, zijn te gast.

Galerijverlichting
Een van de succesvolle projecten uit het vak Social Cohesion Design is VONK, interactieve galerijverlichting voor in flats. Bedacht door studenten en uitgevoerd door SOWnet. Weinig innovatiefs aan verlichting van de galerij van een flat, zou je zeggen. Maar voor SOWnet is het een manier om flatbewoners bij elkaar te brengen door met z'n allen lichtcomposities te maken. SOWnet-baas Winelis Kavelaars installeerde van de week 50 lampen.

Zelfhelend beton
Ook beton heeft zijn houdbaarheidsdatum. Na een aantal jaar komen er kleine scheurtjes in het beton, waardoor water de stalen constructie kan aantasten, zodat roest ontstaat. Dit tast de levensduur van een gebouw ernstig aan. Maar dit kan opgevangen worden door bacteriën aan het beton toe te voegen, zegt Henk Jonkers, microbioloog en onderzoeker aan de TU Delft, en sinds kort ook ondernemer als oprichter van betonbedrijf Basilisk. Deze bacteriën scheiden namelijk kalk af. Jonkers liet zich inspireren door het herstelmechanisme van het menselijke bot.

Een drone omhoog denken
Het klinkt nog een beetje als sciencefiction: een drone met je gedachten besturen. Maar het kan. SURFnet, een organisatie gespecialiseerd in computernetwerken voor het hoger onderwijs, wil er de ethische discussie over dit soort ontwikkelingen mee aanwakkeren.

Verslaggever Elfanie toe Laer mocht het proberen en ontdekte al snel dat het niet makkelijk is. Het opzetten van de hersenhelm ging al lastig.

Luister elke maandagavond om 19:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling vrijdag om 19:30, zaterdag 09:00 en 15:30, zondag 09:00 en 18:30 uur. En elke dag via de App.