Eyeopeners30 nov '15 15:48Aangepast op 1 dec '15 07:03

30 november | Maandorp, drijfvuil en klimaatneutraal

Auteur: Karlijn Meinders

Wonen op de maan, het komt dichterbij. Wat kunnen we doen tegen drijfvuil? En contact met onze Innovatie Attaché in Boston. Maandag, 19:00 uur. Presentatie: Meindert Schut.

Meindert Schut
Meindert Schut

Waterstofzuiger
De Nautonomous: een zelfvarende drijfvuil-visboot die de grachten van Amsterdam een stuk schoner moet gaan maken. Voor de ontwikkeling van deze waterstofzuiger, sloegen Waternet en studenten van de Hogeschool van Amsterdam de handen ineen. Maar dat is niet het enige innovatieve project waar Waternet mee bezig is. Zo wordt het halen van watermonsters straks misschien wel met een drone gedaan en is het bedrijf druk bezig met klimaatneutraal en circulair werken. Onder andere door de fosfaat die wij uitplassen, weer uit het afvalwater te halen.

 

Maandorp
Wonen op de maan, het is dichterbij dan je denkt. En dat heeft alles te maken met de nieuwste 3D-printmogelijkheden. We spreken Tommaso Ghidini van Ruimtevaartorganisatie ESA. Hij vertelt dat je het stof van de maan kan gebruiken om huizen mee te bouwen en legt uit hoe dat uitkomst kan bieden op aarde. En wat dacht je van het zelf uitprinten van nieuwe onderdelen voor je raket? Of een nieuwe nier, wanneer tijdens een ruimtemissie blijkt dat iemand ziek is. Alles lijkt mogelijk.Innovatie Attaché
Vanaf nu spreken we elke week één van de Nederlandse Innovatie-attachés. Zij zijn de ogen en oren van innoverend Nederland en wonen verspreid over de wereld, waar ze voor het Nederlandse bedrijfsleven zoeken naar interessante innovaties in het buitenland. We bijten vandaag het spits af met Walter de Wit, werkzaam in Boston. Hij vertelt meer over het baanbrekende werk in de bionica van Hugh Herr.Luister elke maandagavond om 19:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling vrijdag om 19:30, zaterdag 09:00 en 15:30, zondag 09:00 en 18:30 uur. En elke dag via de App.

Gerelateerde artikelen