Uitzending 20 oktober | Van incontinentie tot drones

Eyeopeners20 okt '14 15:43
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Marijke Roskam
Marijke Roskam

Onlangs zijn in Eindhoven de elf finalisten van de Startupbootcamp HighTechXL gekozen. Deze ook weer knappe koppen gaan de komende maanden meedoen aan een speciaal programma om hun innovatie verder te laten groeien en in de markt te zetten. Van die elf finalisten zijn er vijf afkomstig uit Nederland, en daar weer vier van zijn hier in de studio. Ééntje is er niet, dat is Manus Machinae en die zijn in augustus al geweest. Daarom zijn te gast: Albert Maas van Avular, Valer Pop van UniCare, Pim Bekking van Star Engines en Herman Veenstra van Safelet.

Avular
Avular is een drone dat met sensoren gegevens verzamelt over landbouwgronden, bedoeld voor dienstverleners die nu handmatig meten. Bijvoorbeeld o gewassen te inspecteren, waarna boeren advies kunnen krijgen wanneer ze moeten bemesten of bewateren.

UniCare
UniCare is een apparaat ter grootte van een vingerkootje dat incontinentie helpt voorkomen en kan verhelpen. Het apparaatje is voortgekomen uit 10 jaar innovatie bij IMEC.

StarEngines
Een vrees van menig automobilist is stil komen te staamn zonder brandstof. Voor bezitters van een elektrische auto is het helemaal erg. Star Engines heeft een supercompacte range extender ontworpen die de actieradius van elektrische wagens kan verlengen. Bedoeld dus voor mensen die last hebben van Range Anxiety.

Safelet
Safelet is een armband die dienst doet als alarmknop. Het werkt via de smartphone, in een noodsituatie kunnen vrienden, familie en de politie worden gewaarschuwd.

Smartfactory
Innovatie heeft vaak als doel ons leven makkelijker en aangenamer te maken. De Fokker fabriek in Hoogeveen bewijst dat dat verder gaat dan slimme lampen, exoskeletten en apps. De smart factory moet de Nederlandse industrie nieuw elan en een betere concurrentie-positie moet geven. Fokker is om en heeft alle productieprocessen gemoderniseerd. In Hoogeveen kreeg verslaggever Elfanie toe Laer een rondleiding door de fabriek 2.0 van directeur Operations Steven Soederhuizen.

BendooBox
Scheidend eurocommissaris Neelie Kroes zei het vorige week nog: programmeren moet een een vak worden op de basisschool. En om programmeren en computertechniek toegankelijker te maken heeft knappe kop Ramon Wieleman de Bendoo Box bedacht. Wat dat is hoort u in de rubriek 4starter.

Luister elke maandagavond om 19:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling vrijdag om 19:30, zaterdag 09:00 en 15:30, zondag 09:00 en 18:30 uur. En elke dag via de App en Soundcloud.