Uitzending 8 september | Fingerspitzengefuhl geven aan een robot

Eyeopeners8 sep '14 17:51

Over de aflevering

Marijke Roskam
Marijke Roskam

Wasmachines zijn al zuiniger en wassen met koud water werkt net zo goed als op 60 graden. Maar het wasmiddel zelf, dat kan nog een stuk schoner. Zo ondervonden ook de jongens achter Seepje. Wij spreken met één van de bedenkers, Jasper Gabriëlse.

Robots

We hebben het in dit programma vaker gehad over robots die een steeds grotere rol spelen in ons dagelijks leven. Maar hoe besturen we die het beste, hoe kunnen wij voelen wat zo'n robot voelt? Dat zijn vragen waar mijn eerste gast dagelijks mee te maken heeft. Vertelt gast David Abbink, universitair docent mens-machine interactie aan de Technische Universiteit in Delft.

Velscope

In Amerika en Italië is het al gemeengoed, maar in Nederland heeft een Zoetermeerse tandarts de primeur: Patiënten krijgen bij hem standaard een controle op mondkanker. En dat doet hij met het innovatieve apparaat de Velscope. Verslaggever Renee van Heteren nam een kijkje.

Cariës

Het bangst voor de tandarts zijn we nog steeds als het gaat om gaatjes! Cariës komt nog steeds bij 80% van de Nederlanders voor. En dat terwijl de toevoeging van fluoride aan onze tandpasta voor een drastische daling van het aantal cariës gevallen heeft gezorgd. Bob ten Cate, hoogleraar Experimentele preventieve tandheelkunde bij Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en ook hier Christien Timmer, microbiologe verbonden aan Colgate Palmolive vertellen ons over een nieuwe tandpasta die veel impact gaat hebben.

Luister elke maandagavond om 19:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling vrijdag om 19:30, zaterdag 09:00 en 15:30, zondag 09:00 en 18:30 uur. En elke dag via de App en Soundcloud.