BNR Eyeopeners 21 april | Zandzakken zijn zó 2013 en sensoren als slimme wegwijzer

Eyeopeners18 apr '14 16:510
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Marijke Roskam
Marijke Roskam

We kunnen mensen laten landen op de maan, maar iets doen aan filedieren, racemonsters en bumperklevers leek tot nu toe onmogelijk. Léék. Want, automobilisten die hebben deelgenomen aan het experiment van Sensor City Mobility, hebben hun rijgedrag aangepast. Dat is een van de opvallendste resultaten van het experiment dat twee jaar geleden begon en 17 april is afgesloten. De resultaten en toekomstplannen bespreken we met Jan Burgmeijer van TNO en Gerardo Daalderop van NXP.

Zandzakken
Volgens een recent rapport het VN-klimaatpanel wordt het risico op overstromingen behoorlijk groter. Maar 800 zandzakken sjouwen bij wateroverlast kan echt niet meer. Oliver Femont van Aggéres uit België ziet liever dat u de Velox uitrolt. Hij legt uit wat dat is en welke innovaties nog meer klaarliggen om u te beschermen tegen het wassende water.

4Starter
In deze wekelijkse rubriek aandacht voor een uitvinding die het leven van patiënten in de GGZ enorm kan veranderen. Namelijk een mega-Ipad beschermd met glas dat ook in Amerikaanse gevangenissen gebruikt wordt. Cor Datema van Reconnect legt uit hoe het werkt.

Report
Stefan de Groot is autocoureur én wetenschapper. Begin dit jaar promoveerde hij aan de Technische Universiteit Delft op zijn onderzoek naar het effect van oefenen in een rijsimulator. Wat blijkt: dat is groot. Verslaggever Elfanie toe Laer zocht hem op.

Luister elke maandagavond om 19:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling vrijdag om 19:30, zaterdag 09:00 en 15:30, zondag 09:00 en 18:30 uur. En elke dag via de App en Soundcloud.