Uitzending 24 juni | Dyneema vezel stopt tsunami

Eyeopeners24 nov 2014
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Marijke Roskam
Marijke Roskam

#4starter
In de wekelijkse kijk op innoverende startups, vandaag aandacht voor de Hydrowashr. Een apparaat waarmee je je zowel de handen kan wassen als drogen. Jan Melein heeft inmiddels de eerste klant binnen, vanavond legt hij uit hoe het systeem werkt.

#belevingskussen
Een kussen met geluidssignalen dat de belevingswereld van dementerende ouderen moet prikkelen, is onlangs uitgeroepen tot beste zorgidee van Nederland. In het kussen zitten sensoren en luidsprekertjes. Als de patiënt het kussen aanraakt, worden er stemmen, liedjes en muziek speciaal gericht op de gebruiker afgespeeld. Verslaggever Laurens Boven is gaan kijken hoe het systeem werkt. Kijk hier de video van bedenker Hans van Wetten.

#Perfotec
Geschat wordt dat bijna de helft van de wereldwijde groente- en fruitoogst de consument niet bereikt, vaak door slechte verpakking. Het Mijdrechtse bedrijf Perfotec heeft een systeem bedacht waarbij de houdbaarheid wordt verlengd. Dit gebeurd door gaatjes in de verpakking aan te brengen, waarvan de grote wordt bepaald door een respiratiemeter die ademsnelheid van de groente meet. Op basis van die waarden, wordt met een laser de juiste gaatje gemaakt ik het plastic. Goed voor een Europese milieu-award nominatie, die 1 december wordt uitgereikt.

#Dyneema
Volgende maand is het tien jaar geleden dat een zeebeving in de Indische Oceaan een enorme tsunami veroorzaakte waarbij ruim 230.000 mensen in vooral Zuidoost Azië om het leven zijn gekomen. De supersterkte vezel Dyneema, bedacht door DSM, kan in de toekomst de meest kwetsbare gebieden wellicht beschermen tegen de allesverwoestende supergolven. Uit testen in samenwerking met Deltares blijkt dat een doek van nog geen cm dik een golf van 20 meter hoog kan stoppen. In de studio is Josse Kunst van DSM Dyneema.

<p><strong> </strong></p> <p><strong>Luister elke maandagavond om 19:00 uur naar <a href="https://www.bnr.nl/radio/bnr-eyeopeners/" title="">BNR Eyeopeners</a>. Herhaling vrijdag om 19:30, zaterdag 09:00 en 15:30, zondag 09:00 en 18:30 uur. En elke dag via de <a href="http://files2.bnr.nl/app/" title="BNR App">App</a> en <a href="https://soundcloud.com/marijkeroskam/sets" title="">Soundcloud</a>.</strong></p>