BNR Eyeopeners 28 april | 3D printen, wassen 2.0 en innovaties uit de ruimte

Eyeopeners25 apr '14 12:570
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Marijke Roskam
Marijke Roskam

#3Dprinten
Als we recente berichten mogen geloven, zorgt 3D printen voor een revolutie binnen zowel de retailsector als in de metaalindustrie. Bij RDM Makerspace in Rotterdam weten ze daar alles van. De meeste 'dingen' die daar worden gemaakt, komen uit de 3D printer. Wij nemen de proef op de som in de uitzending, met Vincent Wegener. Hij is één van de oprichters van deze 'sportschool voor makers'.

#Report
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar toch heeft uitvinder en pluimveehouder Jos Nelissen van Newtricious het voor elkaar gekregen. Een ei, gewoon uit een kip, tegen hoge bloeddruk en ouderdomsblindheid tegen gaat. Maar dan verpakt als drankje. Verslaggever Elfanie toe Laer is gaan kijken.

#space
Ze bestaan al 10 jaar, maar slechts weinigen zijn er mee bekend. De business incubator van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. En toch ontstaan er vele kleine bedrijven met innovaties op basis van dat wat de ruimte in gaat. In Noordwijk zorgt Niels Eldering als Technology Transfer Officer ervoor dat die bedrijven de juiste stappen zetten. Hij is te gast.

#4starter
We zien het steeds meer - bezit maakt plaats voor gebruik. Met die gedachte is het bedrijf Wasbundles opgericht. In plaats van een wasmachine kopen, betaalt u per maand een bedrag afhankelijk van hoeveel wasjes u draait. Vooralsnog exclusief detergent en wasverzachter, en u moet het zelf in de machine stoppen.

Luister elke maandagavond om 19:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling vrijdag om 19:30, zaterdag 09:00 en 15:30, zondag 09:00 en 18:30 uur. En elke dag via de App en Soundcloud.