BNR Eyeopeners 12 mei | Tapijt met verlichting, een robot die je leert lopen en een auto uit een 3D-printer

Eyeopeners12 mei '14 15:03
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Marijke Roskam
Marijke Roskam

#4starter
In onze wekelijkse kijk achter de deuren van de Willie Wortels van deze wereld, deze week aandacht voor een unieke looprobot die sinds deze week wordt getest in verschillende revalidatiecentra. We hebben contact met Jos Meuleman, promovendus bij de Universiteit van Twente en verantwoordelijk voor het technisch design van Lopes II.

#Cleantech
In 2030 staat Nederland in de top 10 van de CleanTech Ranking, de lijst van landen die uitblinken in slimme oplossingen voor duurzame technologie. Dat is althans de ambitie op papier. Nederland staat nu op de 21ste plaats, wat gebeurt er NU al om ons leading te laten zijn? Twee mannen in de studio geven antwoord op die vraag. Te gast zijn Frans Nauta - adjunct directeur van Climat-KIC. Dat is een project van de Europese Commissie om meer klimaatinnovaties naar de markt te brengen in Europa. En te gast Remi Blokker, oprichter / directeur van Bluerise, één van de bedrijven die zijn voortgekomen uit Climat-KIC.

#Report
Deze week start de Shell Eco Marathon in Ahoy in Rotterdam. In het kader daarvan hebben vijfenveertig studenten samen met vijftien 3D-printers, duizenden uren zichzelf één doel gestelt: zelf een auto printen. De Hogeschool Zuyd in Heerlen ging de uitdaging aan en hoopt de auto deze week af te krijgen. Verslaggever Elfanie toe Laer ging kijken hoe de zaken ervoor staan.

#tapijt
We lopen we er dagelijks overheen, toch denken we er zelden over na. Vloerbedekking. Bij Desso in Waalwijk laten teams dagelijks hun licht schijnen over hoe dit product beter en schoner kan, en of het op andere manieren kan worden gebruikt. Dat heeft ondermeer geleid tot het lichtdoorlatende tapijt dat onlangs is gepresenteerd tijdens de BuildingHolland beurs in de RAI in Amsterdam. Rob Peters, Directeur Divisie Consumenten Tapijt.

Luister elke maandagavond om 19:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling vrijdag om 19:30, zaterdag 09:00 en 15:30, zondag 09:00 en 18:30 uur. En elke dag via de App en Soundcloud.