26 april | Robotarm, eco-fontein en camera-systeem voor bussen

Eyeopeners26 apr '16 12:580
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Harmke Pijpers
Harmke Pijpers

Robotarm
Als je zelf gezond bent, is het moeilijk voor te stellen hoe het is om te leven met een spierziekte. Het optillen van een glas doen de meeste mensen zonder nadenken. Toch is dat nou net iets wat voor kinderen met Duchenne alles behalve vanzelfsprekend is. Gerard Dunning bedacht samen met andere onderzoekers een armondersteuner die onder de kleding te dragen is, om het leven van de jonge patiënten een stukje leefbaarder te maken.

Eco-fontein
Een fontein die zijn water zelf uit de lucht haalt. Het kunstwerk is onderdeel van een project van Ab Verheggen. Hij wil ermee laten zien hoe we straks in warme gebieden gemakkelijk water kunnen produceren.  Eerder werkte Verheggen aan een andere variant van het ontwerp, te zien op deze video:

 

Camera-systeem vrachtwagens
Vrachtwagens zouden over een paar jaar wel eens zonder spiegels kunnen rijden. Dat klinkt misschien onveilig, maar het is volgens bedenker Henrie van Beusekom van ORLACO juist een enorme verbetering. Hij werkte met een groot team ingenieurs aan een oplossing voor onoverzichtelijke situaties rond vrachtwagens. Een innovatief camerasysteem moet deze problemen oplossen.

 

Innovatiehub
En we sluiten net als elke week af met de Innovatiehub. Wat doet de rest van de wereld op innovatiegebied? Wat zijn de trends in het buitenland? Deze week vragen we het aan Innovatie Attaché Robert Thijssen, werkzaam voor het ministerie van Economische Zaken in San Francisco. Lees hier meer over het Innovatie Attaché Netwerk.
 
Reageren op de uitzending kan via Twitter @BNREyeopeners of Facebook.

Luister elke dinsdag om 15:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling: dinsdag om 22:00 uur, woensdag om 00:00 uur, donderdag om 19:30 uur, zaterdag: 15:30 / 19:30 uur en zondag: 18:30 uur. En elke dag via de App .