3 mei | Elektrische motor, circulaire woonwijk en plug and play microscoop

Eyeopeners3 mei 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Meindert Schut
Meindert Schut

Circulaire woonwijk
Er wordt druk over gesproken: het creëren van een circulaire economie, van een leven zonder afvalstromen. Maar in Amsterdam-Noord zijn ze dat stadium al voorbij, daar is een wijk hard op weg om ook echt zelfvoorzienend te worden. We hebben het dan over voormalig industriegebied Buiksloterham dat nu eigenlijk dient als 'living lab'.Plug & play microscoop
Microscopie is weer een stukje toegankelijker en beter geworden. En dat allemaal dankzij een simpele, maar zeer slimme toevoeging aan de bestaande apparatuur. We spreken met Peter Drent en Erik Manders van Confocal, het bedrijf achter deze plug and play microscoop, wat niet veel meer is dan een slim doosje.

Elektrische wereldreis
Nog nooit werd er één gebouwd met zo'n grote actieradius maar studenten van de TU Eindhoven is het gelukt: zij hebben een elektrische motor ontwikkeld die 380 kilometer kan rijden zonder op te laden. En binnenkort gaan ze ermee op wereldreis. Verslaggever Elfanie toe Laer ging op bezoek.

 

Reageren op de uitzending kan via Twitter @BNREyeopeners of Facebook.

Luister elke dinsdag om 15:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling: dinsdag om 22:00 uur, woensdag om 00:00 uur, donderdag om 19:30 uur, zaterdag: 15:30 / 19:30 uur en zondag: 18:30 uur. En elke dag via de App .