17 mei | Ruimte-zonne-energie, slimme stoeptegel en muzikale placemat

Eyeopeners17 mei 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Meindert Schut
Meindert Schut

McTrax
McDonald's komt samen met TBWA met een placemat waarmee je je eigen tracks kan maken. Geleidende inkt maakt het mogelijk om zelf geluiden te produceren, waarbij je telefoon als speaker fungeert. Bekijk hier alvast hoe het kan klinken:Ruimte-energie
Steeds vaker halen we onze energie uit de natuur. Met behulp van zonnepanelen bijvoorbeeld. Het lastige is alleen: soms is het nou eenmaal dagenlang bewolkt. Of gewoon nacht. Wat nou, als we het hele jaar door, 24 uur per dag, de zon tot ons beschikking hadden? Dat kan volgens het Amerikaanse Solaren met behulp van zonnepanelen in de ruimte.

Slimme stoeptegel
Fietsen, scooters, met het verkeer mee of er dwars tegenin: scholieren die in Amsterdam de straat willen oversteken moeten continue scherp zijn. Gelukkig ontwikkelden studenten aan de Hogeschool van Amsterdam een stoeptegel die ze moet helpen oversteken. Middenin de stad testten zij of de kinderen echt naar de grond willen kijken om te zien of er verkeer aan komt. Verslaggever Elfanie toe Laer ging langs toen de eerste tegel de grond in ging.

Reageren op de uitzending kan via Twitter @BNREyeopeners of Facebook.

Luister elke dinsdag om 15:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling: dinsdag om 22:00 uur, woensdag om 00:00 uur, donderdag om 19:30 uur, zaterdag: 15:30 / 19:30 uur en zondag: 18:30 uur. En elke dag via de App .