Eyeopeners12 jul '16 13:22Aangepast op 11 okt '16 10:25

12 juli | Hololens, drugspak en innoveren voor vluchtelingen

Auteur: Karlijn Meinders

Hologrammen in je huiskamer, een pak dat je laat voelen hoe onverstandig het is om met drugs op te rijden, drijvende zonnepanelen en innoveren voor vluchtelingen. Presentatie: Meindert Schut.

Meindert Schut
Meindert Schut

Hololens
Het lijkt eigenlijk best wel op een Virtual Realitybril, maar het is toch heel iets anders. Het heet de 'Hololens' en de software die erin zit is gemaakt door een Nederlands bedrijf, Snakeware. Arjen de Jong is van Snakeware en liet verslaggever Nina van den Dungen de bril uitproberen.

Drijvende zonnepanelen
Er werd al getest in een proefvijvertje, maar nu zijn ze echt te water gelaten: 120 drijvende zonnepanelen. Eén van de betrokken partijen bij het project is SunFloat. En Sipco Eggink kan ons precies vertellen waar zij het afgelopen jaar mee bezig zijn geweest.

Drugspak
Het is nog altijd een groot probleem: jongeren die onder invloed in de auto stappen. Ford ontwierp een pak waarmee je kunt voelen hoe onverstandig het is om met drugs op achter het stuur te zitten. Karlijn Meinders probeerde er voor Eyeopeners een rondje mee te rijden. Wil je hem zelf uitproberen? In september houdt Ford een nieuwe Driving Skills For Life. Het pak is dan ook mee.

Innoveren voor vluchtelingen
Studenten Product Design van de Hogeschool van Amsterdam zijn in samenwerking met de Refugee Company aan de slag gegaan om het leven in Nederlandse AZC's wat te verlichtem. Daarvoor gingen ze in gesprek met vluchtelingen om erachter te komen waar ze in het dagelijks leven nou tegenaan lopen. Met als resultaat: producten waar ze direct écht iets aan hebben.

Reageren op de uitzending kan via Twitter @BNREyeopeners of Facebook.

Luister elke dinsdag om 15:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling: dinsdag om 22:00 uur, woensdag om 00:00 uur, donderdag om 19:30 uur, zaterdag: 15:30 / 19:30 uur en zondag: 18:30 uur. En elke dag via de App.

Gerelateerde artikelen