1 november | Autobanden recyclen en Plastic Roads

Eyeopeners31 okt '16 17:060
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Heel veel zwarte voorwerpen die je om je heen ziet, hebben Carbon Black als ingrediënt. En dat wordt nu vooral gemaakt met aardolie. Ontzettend vervuilend. Black Bear Carbon vond een manier om datzelfde zwarte spulletje uit gerecyclede autobanden te halen. En daarmee slaan ze twee vliegen in één klap: een duurzamer zwart en een mooie nieuwe bestemming voor autobanden. Met dit idee zijn ze overigens ook genomineerd voor de Dell Circular Economy People's Choice Award, stemmen kan nog tot 11 november.

Plastic Road
Plastic biedt ontzettend veel voordelen ten opzichte van traditionele wegconstructies, zowel bij de aanleg als het onderhoud ervan. Daarnaast is het veel duurzamer en blijft er door de PlasticRoad-constructie ruimte beschikbaar die bijvoorbeeld ingezet kan worden voor kabels en leidingen of als waterberging. Gebruik van plastic maakt een reeks nieuwe innovaties mogelijk, denk aan energieopwekking, ultrastille wegen, verwarmde wegen en modulair bouwen. We spreken erover met bedenkers Anne Koudstaal en Simon Jorritsma.

 

Reageren op de uitzending kan via Twitter @BNRInnovatie of Facebook.

Luister elke dinsdag om 15:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling: dinsdag om 22:00 uur, woensdag om 00:00 uur, donderdag om 19:30 uur, zaterdag: 15:30 / 19:30 uur en zondag: 18:30 uur. En elke dag via de App.