22 november | Ruggetjesdichter en vlieger-windenergie

Eyeopeners22 nov '16 12:110
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Open ruggetjes
Als bij een zwangerschap een open ruggetjes wordt geconstateerd, kiezen de meeste mensen voor het afbreken van de zwangerschap. De kans is namelijk groot dat een kind geboren wordt met beschadigde zenuwen. Dat komt omdat het open ruggetje in contact staat met het vruchtwater. Wetenschappers van het LUMC, het Erasmus MC te Rotterdam en de TU Delft werken aan een instrument waarmee al vroeg in de zwangerschap gezorgd kan worden dat het ruggetje wordt afgedekt. En dit willen ze gaan doen met gebruik van 3D-printen, in de baarmoeder. We spreken met Dick Oepkes van het LUMC.

Kitepower
De start-up Kitepower wil windenergie gaan leveren, maar dan niet op de manier die we gewend zijn. Voor het opwekken van stroom gebruiken ze namelijk vliegers in plaats van windmolens. Het is goedkoper en makkelijker te installeren en wil je hem verplaatsen? Ook dat is geen probleem.

Reageren op de uitzending kan via Twitter @BNRInnovatie of Facebook.

Luister elke dinsdag om 15:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling: dinsdag om 22:00 uur, woensdag om 00:00 uur, donderdag om 19:30 uur, zaterdag: 15:30 / 19:30 uur en zondag: 18:30 uur. En elke dag via de App.