Eyeopeners22 nov '16 12:11Aangepast op 22 nov '16 16:13

22 november | Ruggetjesdichter en vlieger-windenergie

Auteur: Karlijn Meinders

We gaan het hebben over een instrument dat is ontwikkeld om open ruggetjes af te dekken, nog tijdens de zwangerschap, met gebruik van 3D-printen. En we bespreken windenergie, maar dan net even anders. Kitepower maakt namelijk gebruik van grote vliegers. Dat en meer in BNR Eyeopeners met Meindert Schut.

Open ruggetjes
Als bij een zwangerschap een open ruggetjes wordt geconstateerd, kiezen de meeste mensen voor het afbreken van de zwangerschap. De kans is namelijk groot dat een kind geboren wordt met beschadigde zenuwen. Dat komt omdat het open ruggetje in contact staat met het vruchtwater. Wetenschappers van het LUMC, het Erasmus MC te Rotterdam en de TU Delft werken aan een instrument waarmee al vroeg in de zwangerschap gezorgd kan worden dat het ruggetje wordt afgedekt. En dit willen ze gaan doen met gebruik van 3D-printen, in de baarmoeder. We spreken met Dick Oepkes van het LUMC.

Kitepower
De start-up Kitepower wil windenergie gaan leveren, maar dan niet op de manier die we gewend zijn. Voor het opwekken van stroom gebruiken ze namelijk vliegers in plaats van windmolens. Het is goedkoper en makkelijker te installeren en wil je hem verplaatsen? Ook dat is geen probleem.

Reageren op de uitzending kan via Twitter @BNRInnovatie of Facebook.

Luister elke dinsdag om 15:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling: dinsdag om 22:00 uur, woensdag om 00:00 uur, donderdag om 19:30 uur, zaterdag: 15:30 / 19:30 uur en zondag: 18:30 uur. En elke dag via de App.

Gerelateerde artikelen