6 december | Leven op Mars - deel 1

Eyeopeners5 dec 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

We praten met Fred Jansen, Senior Mission Manager en Tommaso Ghidini, Head Materials Technology, beiden van ESA, over leven op Mars. Hoe komen we er? Welke uitdagingen moeten we overwinnen? En hoe zou zo'n eerste kolonie op de rode planeet eruit komen te zien?

Voeding
Van Groen Agro Control schuift Lex de Boer aan. Hij kan alles vertellen over het telen van voedsel in de ruimte. Hoe zal een bordje eten op Mars eruit komen te zien? En hoe kunnen we genoeg eten laten groeien?

Materiaal
Om veilig te kunnen landen en leven op Mars, moeten we heel goed weten met wat voor soort materiaal we te maken hebben. Welke grondstoffen zitten er in de bodem? En zijn die schadelijk, of juist goed voor ons? Marijn Sandtke van Spectral Industries vertelt alles over de Spectrometer, een apparaat dat op de Marsrover bevestigd kan worden en dat nauwkeurig meet welk materiaal er allemaal te vinden is op Mars.

Mars-simulatie
Hans van 't Woud, van BlackShore, was één van de mensen die in het Mars Desert Research Station in de rotswoestijn van Utah meedeed aan een Marsbasis-simulatie. Hij vertelt hoe het was om daar te zitten en hoe moeilijk het is om met zeer beperkte middelen een team van astronauten op de been te houden.

 

Reageren op de uitzending kan via Twitter @BNRInnovatie of Facebook.

Luister elke dinsdag om 15:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling: dinsdag om 22:00 uur, woensdag om 00:00 uur, donderdag om 19:30 uur, zaterdag: 15:30 / 19:30 uur en zondag: 18:30 uur. En elke dag via de App.