Uitzending 2 mei | Sportinnovatie op olympisch niveau

Eyeopeners2 mei 2017
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Zeilinnovatie

Innovatie in het zeilen betekent vliegen. De nieuwste boot in ontwikkeling in de mixed multihull class is de Nacra 17 Catemaran. En die is full foiling, ofwel: volledig uit het water. Teams van over de hele wereld komen naar Nacra Sailing om hem uit te proberen en de reacties zijn lovend. Onze verslaggever mocht een stukje meevaren en Gunnar Larsen van Nacra is te gast om meer over het ontwerp te vertellen.

 

Wielreninnovatie

Het onderzoeken van luchtweerstand bij fietsers, maar ook auto's en gebouwen gebeurt bij de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven. De afgelopen maanden is er veel onderzoek gedaan naar wielrenners en hun houding op de fiets. Vooral naar die van Chris Froome die de achtste etappe van de Tour de France wist te winnen met een meesterlijke afdaling. Kin op het stuur en de billen op de stang.  Met meer dan 80 kilometer per uur ging hij sierlijk door de bochten, maar was het nou echt de meest aërodynamische houding? Hoogleraar Bouwfysica Bert Blocken geeft het antwoord.

Reageren op de uitzending kan via Twitter @BNRInnovatie of Facebook.

Luister elke dinsdag om 15:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling: dinsdag om 22:00 uur, woensdag om 00:00 uur, donderdag om 19:30 uur, zaterdag: 15:30 / 19:30 uur en zondag: 18:30 uur. En elke dag via de App.