Slimme lamp helpt bij burenruzie

Eyeopeners13 jun 201723 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Slimme lamp

Geluidsoverlast: het is één van de grootste oorzaken van burenruzies. Heb je de pech dat jouw onderbuur een café heeft, dan heb je er zeker wel eens mee te maken gehad. Een slimme lamp moet bij dit probleem gaan helpen. Deze geeft namelijk een seintje als het geluidsniveau een hoogte bereikt waar de bovenburen last van hebben. Het ontwerp is genomineerd voor de Amsterdam Science & Innovation Award. De uitreiking van die prijs vindt plaats op 21 juni.

 

Sporttool

Sporters worden platgegooid met slimme armbanden, horloges en apps om beter te presteren en meer te meten. Maar wat nou, als je al die informatie op één hoop zou gooien? Dan krijg je het ultieme, persoonlijke sportplan, menen de bedenkers van Move Metrics. Ook zij zijn met hun tool genomineerd voor de Amsterdam Science & Innovation Award.

Blauwalg

Het is weer (af en toe) warm genoeg om te zwemmen in de Hollandse meren en dat betekent: oppassen voor blauwalg. Een mogelijke oplossing voor deze vervelende en zelfs gevaarlijke bacteriën, is het inzetten van zoetwatermosselen. Verslaggever Harmen van der Veen ging langs bij een leerling van het Da Vinci College in Leiden, die hier onderzoek naar deed. Het werkstuk was één van de genomineerden voor de KNAW Onderwijsprijs.

Alles over Eyeopeners

 

Reageren op de uitzending kan via Twitter @BNRInnovatie of Facebook.

Luister elke dinsdag om 15:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling: dinsdag om 22:00 uur, woensdag om 00:00 uur, donderdag om 19:30 uur, zaterdag: 15:30 / 19:30 uur en zondag: 18:30 uur. En elke dag via de App.