Thuis bier brouwen en zenuwen beter in beeld

Eyeopeners4 jul 201724 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Zenuwen

Bij operaties moet een chirurg van alles in de gaten houden. Maar wat tot nu toe nog moeilijk in beeld kon worden gebracht, is waar de zenuwen precies liggen. Raak je een verkeerde zenuw tijdens een operatie, dan kan dat grote gevolgen hebben. En bij elke patiënt zien ze er weer anders uit. Kenneth Chin, student en onderzoeker bij het AMC, bedacht iets slims, waarmee zenuwen in beeld worden gebracht, zonder dat er iets ingespoten hoeft te worden.

Loopband

Revalideren is vaak een zwaar en lang proces, helemaal als patiënten dingen als lopen weer helemaal opnieuw moeten leren. Nu is er een speciale loopband ontwikkeld, die dat proces een stuk minder moeizaam moet maken. We spreken met bedenkster Juultje Sommers, Intensive-Care-Fysiotherapeut en onderzoeker in het AMC.

 

Plastic

Er duiken wereldwijd allerlei initiatieven op om plastic uit de oceaan te halen, een goede zaak, vindt ook Willemijn Peeters van Searious Business, maar: waar volgens haar nog veel eerder naar gekeken moet worden is hoe we het plastic uit de oceaan houden. Peeters werkt samen met bedrijven om te zorgen dat er zo min mogelijk plastic de prullenbak in verdwijnt.

 

Bier

Bij de zomer hoort natuurlijk een lekker verfrissend biertje. Voor het echte werk moet je nu meestal nog wel even een terras op. Maar met de Minibrew, kun je straks thuis ook gewoon je favoriete speciale biertje brouwen. En je hoeft er bijna niets voor te doen: sensoren houden alles voor je in de gaten. Edwin Blom van de Minibrew komt langs, met een biertje natuurlijk.

 

Reageren op de uitzending kan via Twitter @BNRInnovatie of Facebook.

Luister elke dinsdag om 15:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling: dinsdag om 22:00 uur, woensdag om 00:00 uur, donderdag om 19:30 uur, zaterdag: 15:30 / 19:30 uur en zondag: 18:30 uur. En elke dag via de App.