Waterinnovatie op zee

Eyeopeners8 aug 201726 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Hij ziet van dichtbij wat er allemaal mogelijk is op het gebied van waterinnovatie. We hebben het dit keer niet zo zeer over onze dijken, slimme waterkeringen en manieren om schoon drinkwater te maken, maar over de mogelijkheden op zee. Denk bijvoorbeeld aan windmolens en emissievrije vrachtschepen. Volgens Buchner hebben we ons te lang achter onze dijken verstopt en is het hoog tijd dat we verder kijken dan onze landsgrenzen.

 

Daarbij geeft hij twee mooie voorbeelden van Nederlandse projecten die nu lopen: de drijvende steden van Blue21 en de getijde energie turbines van Tocardo. Bekijk hier alvast een filmpje:

Kitepower

De start-up Kitepower wil windenergie gaan leveren, maar dan niet op de manier die we gewend zijn. Voor het opwekken van stroom gebruiken ze namelijk vliegers in plaats van windmolens. Het is goedkoper en makkelijker te installeren en wil je hem verplaatsen? Ook dat is geen probleem.

Website Maritime Research Institute Netherlands

Reageren op de uitzending kan via Twitter @BNRInnovatie of Facebook.

Luister elke dinsdag om 15:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling: dinsdag om 22:00 uur, woensdag om 00:00 uur, donderdag om 19:30 uur, zaterdag: 15:30 / 19:30 uur en zondag: 18:30 uur. En elke dag via de App.