Twitter wil wel/niet af van de chronologische tijdlijn

Internet Vandaag 8 feb '16 08:030
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Twitter-baas Jack Dorsey. Foto: ANP
Twitter-baas Jack Dorsey. Foto: ANP

Twitter wil de belangrijkste tweets bovenaan gaan zetten, plaatste Buzzfeed zaterdag op de site. Het volledige tijdlijnsysteem zou overboord gegooid gaan worden, om zo wat orde te scheppen in de stortvloed aan tweets.

Nu is het een chronologische tijdlijn, maar dat schrikt nieuwe gebruikers af om er aan te beginnen.

#RIPTwitter
Daarmee zou Twitter iets meer zoals Facebook worden en dat is tegen het zere been van Twitter-fans. Eerder zagen zij al hun geliefde 'favorietenknop' het sterretje veranderen in het 'like' hartje.

Deze tijdlijnswitch zou een nog radicalere ommezwaai zijn en er was maar een paar uur voor nodig om #RIPTwitter trending te maken. Moord en brand schreeuwden twitteraars, het einde van hun Twitter was nabij.

'Niets in de planning'
In een reeks aan tweets probeerde de baas Jack Dorsey de boel te sussen. Volgens hem staat een grote tijdlijnverandering niet in de planning. "Twitter is live, Twitter is real-time. En Twitter is hier om te blijven, door meer Twitter-ig te worden."

Deze kleine rel laat direct het gevecht zien van Twitter. Aan de ene kant heeft het een hele grote trouwe en conservatieve fangroep. Zij willen dat er niks veranderd. Maar voor mensen die nu met Twitter willen beginnen, oogt het chaotisch en moeilijk om met hun vrienden in contact te komen. Daar moet een middenweg in gevonden worden.

De verandering is al gaande
Op de mobiele app krijgen gebruikers al berichten van belangrijke tweets 'terwijl jij weg was'. De verwachting is dat dit meer ingezet gaat worden. Bijvoorbeeld als optie om eerst de tien belangrijkste tweets te zien en daarna pas de live feed.