Betrapte webpiraat moet 200.000 views 'betalen'

Internet Vandaag 27 nov 2015
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Still uit video
Still uit video

Jakub F. verspreidde illegale software en films en werd daarom door onder andere Microsoft, HBO Europe, Sony Music en Twentieth Century Fox aansprakelijk gesteld voor de schade. Die zou oplopen tot minimaal 200 duizend euro. Zoveel geld had Jakub niet, dus daarom bedachten de eisers iets bijzonders.

Anti-piraterij-spot
Als de man mee zou spelen in een anti-piraterij-spot en zijn verhaal zou vertellen, dan zou zijn boete worden kwijtgescholden. De rechter stemde in met deze vorm van schadevergoeding.

Er was één clausule opgenomen in de deal: Jakub moest er ook voor zorgen dat de video binnen 2 maanden minimaal 200 duizend views kreeg op YouTube. Zo wisten de organisaties zeker dat hij mee zou werken met de verspreiding van de video.

Dit is de video
De video 'Het verhaal van mijn piraterij' werd afgelopen zondag gepubliceerd op mojepiratstvi.cz, oftewel mijnpiraterij.cz.

Jakub zegt dingen als: "Ik dacht dat ik niks verkeerds deed, dat het de grote bedrijven niet zou schaden en dat ik een te kleine vis was."

<p> </p> <p><strong>Hij heeft het gehaald</strong> </p> <p>De video staat nu op bijna 400 duizend views, dus hij hoeft niet meer bang te zijn voor een boete. Het lijkt een moeilijk te geloven verhaal, maar het is door de schuldeisers bevestigd aan <a href="http://www.bbc.com/news/technology-34932628" target="_blank" title="">de BBC</a>.</p> <p>Een opvallende zaak in roerige piraterijtijden. In Nederland werd deze week nog een verspreider door Stichting Brein <a href="https://bright.nl/brein-pakt-nederlandse-torrentverspreider-aan" target="_blank" title="">voorgedragen aan de rechtbank</a>. Hij/zij moet waarschijnlijk wel gewoon betalen.</p>

Mede mogelijk gemaakt door