Internet Vandaag 6 nov '15 07:56

Nederlandse 'Fitbit voor koeien' wint grote start-up prijs

Auteur: Bram van Dijk

Het bedrijf Connecterra maakt sensoren voor koeien om de productie en de gezondheid omhoog te schroeven.

De Fitbit voor Koeien, noemen ze het zelf vol trots. Fitbit is een populaire gezondheidstracker, populairder dan de Apple Watch, en van dit soort technologie hebben koeien dus ook profijt. Connecterra heeft de start-up wedstrijd Web Summit in Dublin gewonnen. Een eerdere winnaar, Smart Things, werd een paar jaar na de winst voor 200 miljoen aan Samsung verkocht.

Gezondheid en productie
Koeien krijgen een halsband om en zo wordt gemeten hoe een koe zich beweegt. Het analyseert de gezondheid van de koe en het kan aangeven wanneer de vruchtbaarheid van de koe het hoogst is. Deze zogeheten 'tochtdetectie' kan een boer wel 250 dollar per jaar opleveren, zegt de baas Timo de Winter tegen Nu.nl.

Concurrentie
Er zijn al andere bedrijven die sensoren voor koeien op de markt zetten, zoals de Smarttag van Nedap. Connecterra probeert zich te onderscheiden door de analyse voor boeren uit handen te nemen en direct aanpassingssuggesties te doen.

Per koe een abonnement
Connecterra wordt waarschijnlijk een abonnementsdienst. Per koe ga je dan een bepaald bedrag per maand betalen. Wel staat het bedrijf nog aan het begin, het moet eerst nog 2,1 miljoen aan investering binnenhalen.

Gerelateerde artikelen