De Schaal van Hebbûh: smartwatch Pebble Time Round

Internet Vandaag 11 mrt 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Foto: Bram van Dijk (en Van Dijk senior)
Foto: Bram van Dijk (en Van Dijk senior)

Pebble is niet zomaar een smartwatch. Pebble is de pionier van de smartwatchwereld. Zij waren de eerste, nog voor Apple, Samsung en al die andere. Het is nog steeds een onafhankelijk bedrijf en daarom heeft het veel sympathie in de techwereld.

Sinds 1 maart is het nieuwste model in de verkoop gegaan, de Pebble Time Round. De eerste ronde horloge van het merk.

Besturing
Een absoluut pluspunt is het besturingssyteem van de Time Round. Binnen een paar minuten is voor iedereen te begrijpen hoe je door het navigatiemenu stuurt. Dat is onder andere te danken aan het feit dat het geen touchscreen heeft, maar alleen ouderwetse knoppen.

De naam 'Time' slaat terug op het besturingssysteem van de horloge. Het gaat over hoe het samenwerkt met je agenda. Het homescherm (de klok) is nu, klik je naar boven dan zie je wat je gisteren of eerder vandaag gedaan hebt, klik je naar beneden dan zie je wat je gaat doen. Dat is een fijne manier om door de tijd heen te scrollen.

Design
Verder ziet de horloge er erg fijn uit. Hij is erg dun en erg licht, de lichtste op de markt op dit moment. Ook na een week dragen gaat-ie niet vervelen.

Maar... wat heb je eraan?
Ik weet niet precies wat je er nou mee moet. De basis van elke smartwatch zijn notificaties. Bij elk bericht waarvoor je op je smartphone een trilling krijgt, krijg je die ook op je horloge. Zit je een in chatsessie, dan blijft je horloge trillen.

Je kan via spraakherkenning wel antwoord geven op de berichten, maar dat moet dan wel in het Engels want Pebble spreekt geen Nederlands. En zelf als het wel Nederlands zou spreken: hoe vaak zou je dat nu echt gebruiken?

Niet te negeren
Probleem aan Pebble, en eigenlijk aan het smartwatchfenomeen, is dat het zo dicht op de huid zit dat het moeilijk te negeren is. Je wordt dus steeds afgeleid. Het zorgde ervoor dat ik de berichtennotificaties op de smartwatch na een dag wilde uitschakelen. Maar ja, dan gaat heel het idee van een smartwatch verloren.

Dit gaat dus meer over de smartphone als categorie dan specifiek over Pebble, al heb ik bij Pebble ook niet dé toepassing gevonden die echt iets toevoegt. De app Tea's Ready, die je een seintje geeft wanneer je thee klaar is, is 'm ook niet helemaal.

Hebbûh?
Op De Schaal van Hebbûh zou ik zeggen wil ik hebbûh. Dat is boven wil ik niet hebbûh, hoef ik niet per se te hebbûh en prima om te hebbûh, maar onder hebbûh hebbûh hebbûh.

Dat een smartwatch echt handig kan zijn, heeft Pebble niet bewezen. Maar het is wel een plaatje, blits, comfortabel zittend en een aandachtstrekker. Een echt hebbedingetje. Een hebbedingetje van 229 euro, dat dan weer wel.


Mede mogelijk gemaakt door