Deze pijl-naar-links-pijl-naar-rechts-app kostte 47.400 dollar

Internet Vandaag 9 mei '16 08:070
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Randomiser is een app op de iPad die bij het begin van de incheckbalie stond. De werking was als volgt: een medewerker van de Amerikaanse Transportation Security Administration, de TSA, drukt op het scherm en de Randomiser wijst naar links of naar recht. Links is de extra beveiligde check-in, rechts de normale. De app werd in het leven geroepen om de extra controle los te koppelen van uiterlijke kenmerken.

47.400 dollar
Een simpel appje die maar een paar dollar hoeft te kosten, zo lijkt het. Maar TSA heeft ruim 47 duizend dollar voor de ontwikkeling van de app aan IBM betaald, zo liet het aan Mashable weten. Het volledige Randomiser-project leverde IBM zelfs in totaal 336 duizend dollar op. Waar het overige geld voor is gebruikt, is niet bekend gemaakt, maar hierbij kan gedacht worden aan training van medewerkers en de aanschaf van de iPads.

'Kan voor 5.000 euro'
Volgens Ben van den Burg, topman bij de grote appbouwer Triple, is het een abnormale prijs.

Volgens Van den Burg komt het vooral door het veelvuldige overleg. "Dat soort jongens gaan altijd heel veel praten en dat praten kost heel veel tijd. En door dit gesprek, de tijd die ik nu al vul: dat moet je allemaal betalen."

Buiten gebruik
Extra treurig is dat de app maar een jaar in de running geweest is. Toen bleek dat de Randomiser een veroordeelde misdadiger naar de snelle check-in-balie had gestuurd, werd het project opgedoekt.