De Schaal van Hebbûh: Vidonn Smartband

Internet Vandaag 8 apr 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Dit device is niet verkrijgbaar via Nederlandse kanalen, maar alleen via Chinese webshops.  Het is een activitytracker, stappenteller - hoe je het noemen wel, met flink wat extra features. Hij geeft de breaking news alerts door, alle sms'jes en whatsapp berichten, en laat zien wie er belt. En hij houdt bij hoe je nacht was - qua slapen dan. En dat kan je dan weer zien in de bijbehorende app.

China
Ik ben niet de enige die gebruikt van Chinese webshops. Uit recent onderzoek blijkt dat Nederlanders in 2015 ruim een half miljard euro in buitenlandse webshops hebben uitgegeven, een stijging van 31 procent. Daarmee is het aandeel in het totale aantal onlineaankopen, dat al jaren groeit, nog altijd gering: 3 procent. Nederlandse consumenten zijn bang dat een buitenlandse bestelling niet aankomt of tegenvalt. In mijn geval was ik twee tientjes kwijt, inclusief verzendkosten.

Hoe beviel - ie?
Ik heb hem nu ruim een maand ongeveer. Het is vrij basic als je het vergelijkt met smartwatches - die natuurlijk een veel mooiere en betere interface hebben, en meer functies. Grootste probleem is dat de verbinding tussen app en device vaak verbreekt. Dat moet je dan weer handmatig op je telefoon via de bluetooth instellingen repareren. Niet echt een probleem want de armband heeft wel alle gegevens opgeslagen. Ander punt is dat je geregeld een melding op je telefoon krijgt, maar die is in het Chinees. Dus ik weet niet precies wat- ie nou van me wil. Ik druk maar op OK. En, hij herkent fietsen niet als beweging. Tenzij je 'm om je enkel draagt dan wel.

Maar was er ook iets dat je WEL beviel?
Ja zeker, de batterij gaat ruim twee weken mee, en is in no time via een USB kabel opgeladen. Die hang je gewoon aan je computer. Daarnaast is hij voor een basic apparaatje als dit best uitgebreid. Zitten allerlei sensoren in, is spatwaterdicht - niet mee gaan zwemmen.  Als je een uur stil zit gaat ie trillen - sta 'es op man. Het gaat allemaal om doelen halen. Mooiste is vind ik dat hij twee tientjes kostte, inclusief verzendkosten en binnen een week in huis. Met een chinese postzegel erop. En hij werkt gewoon via de meeste smartphones, Apple, Samsung, Huawei, HTC..

Dan de grote vraag... wil je 'm hebben?
De vraag is eigenlijk of ik 'm aan anderen zou aanraden. Kijk je kan er geen buil aan vallen. En het is leuk - doet het prima en geeft bijna net zoveel informatie door als een smartwatch. Deze is redelijk simpel - voor bijna dezelfde prijs kan je er een bestellen van het merk Xiaom, volgens sommigen het Apple van China. Die ziet er wat gelikter uit, heeft een betere interface en is stabieler. Dus ik zou eigenlijk die aanraden. Maar deze VIDONN X6 werk ook meer dan prima.

Bekijk alle oordelen in de rubriek De Schaal van Hebbûh


Mede mogelijk gemaakt door