Toch nog gelukt: de FBI heeft de San Bernardino iPhone gekraakt

Internet Vandaag 29 mrt 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Dankzij een externe partij is het de FBI er in geslaagd om in de telefoon van de San Bernardino Shooter te komen. Hoe ze precies in de telefoon zijn gekomen en van welke partij de FBI hulp heeft gekregen, is niet naar buiten gebracht. De Israëlische partij Cellebrite wordt regelmatig met de hack in verband gebracht.

Apple heeft al een statement afgegeven: "Deze zaak zou nooit naar de rechter moeten zijn gebracht" en "we blijven doorgaan met het verbeteren van onze veiligheid".

Geen verrassing
De kraak is niet een hele grote verrassing, zegt IT-journalist Brenno de Winter. "Al eerder werd geroepen door diverse experts dat die capaciteiten er waren. Het werd gezien als een zaak die werd gevoerd om daarmee een beetje grip op Apple te kunnen krijgen."

'Krokodillentranen'
Volgens Ralph Moonen, beveiligingsspecialist van ITSX, was de heisa één grote marketingstunt van Apple.

Hij weet niet hoe gevaarlijk het nu is dat de iPhone gekraakt is. "Dat is een goede vraag. En ik denk dat je daaraan ook wel mag afmeten wat voor krokodillentranen Apple eigenlijk gehuild heeft."

Slechte timing
"Ik vind dat ze zich wel een beetje mogen schamen", zegt Ronald Prins, directeur van Fox-IT. "Ze hebben elke keer het argument gebruikt dat als zij zouden meewerken aan het verzoek van de FBI dat het een heel groot risico zou zijn voor miljoenen iPhone-gebruikers."

Dat gevaar bleek achteraf dus al de hele tijd werkelijkheid. "Dus in feite zijn al miljoenen iPhone-gebruikers kwetsbaar. Precies het argument dat Apple gebruikte waarom ze het niet zouden doen."

Een geval van slechte timing, volgens Prins. "Blijkbaar vinden ze het heel belangrijk dat mensen een veilige telefoon hebben en ik denk ook dat dat terecht is."


Mede mogelijk gemaakt door