Bij nood laten de grote techplatforms zich van hun beste kant zien

Internet Vandaag 16 nov '15 08:08
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Er valt vaak veel te klagen over de ontwikkelingen binnen techplatforms en over hun rol in de wereld. Acties 'to connecting the world' gaan vaak opzichtig gepaard met een commercieel belang.

Maar nu het er op aan kwam, afgelopen weekend met de aanslagen in Parijs, stonden ze er allemaal.

Facebook
Facebook stelde voor de eerste keer bij een aanslag hun Safety Check in. Iedereen in het gebied kon direct aangeven of hij in veiligheid was. Alle omringende vrienden kregen daar direct een notificatie van. Deze status van veiligheid was ook te zien op het Facebook-profiel, waardoor ook vrienden op afstand het konden checken.

Airbnb
Airbnb stuurde alle aanbieders van huizen in Parijs de vraag of ze in staat waren om te helpen. Airbnb rekende geen servicekosten in dit gebied, zodat mensen gratis hun huis konden aanbieden aan gestrande mensen.

Gratis bellen
Verder kon iedereen gratis bellen naar Parijs via Google Hangouts, Skype en Verizon. Op Twitter was de hashtag #PotreOuverte populair, waarmee mensen hun huis aanboden voor veiligheid en overnachten.

Vaker gedaan
De meeste diensten zijn niet nieuw en bijvoorbeeld al gebruikt bij de aardbeving in Nepal, maar nu kwam het allemaal bij elkaar. Het laat goed zien dat sociale media en de moderne technologie een centrale rol kunnen aannemen in de samenleving.

Er viel nog wel iets te klagen
Uber kreeg veel commentaar vanwege hun schommelende prijssysteem. Als veel mensen om een taxi vragen, dan gaat de prijs omhoog. Dit was kort na de aanslagen ook het geval, volgens sommige mensen met stijgingen tot wel 400 procent.

Maar dit was maar voor een half uurtje zo, zei Uber, daarna heeft het direct deze schommeling van het systeem gehaald. Toch zorgde en zorgt het nog voor veel boosheid.

Aan Facebook was de vraag waarom ze deze Safety Check wel bij de aanslagen van Parijs instelde en niet bij de aanslagen van Beirut. Zuckerberg heeft nu gezegd dat hij de kritiek gehoord heeft en dat hun Safety Check nu vaker zal worden ingezet.

Al met al
Concluderend hebben de grote techplatforms allemaal hun beste beentje voorgezet om duidelijkheid en hulp te bieden tijdens de aanslagen. Het liet de mooie kant zien van het gemakkelijk communiceren over heel de wereld.