Welkom in Smurfenland: Britse veiligheidsdienst hackt via één sms'je

Internet Vandaag 6 okt 2015
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Dat zei Snowden gisteren in interview met het BBC-programma Panorama, zijn eerste interview met de BBC ooit. En het ergste is, zegt Snowden, dat je bijna niks kan doen aan de GCHQ-hack. De GCHQ heeft er één doel mee: "Ze willen de eigenaar van je telefoon zijn."

Smurfenland
Als de telefoon dan eenmaal gehackt is, dan heeft de GCHQ verschillende mogelijkheden. Deze hebben ze vernoemd naar verschillende Smurfen. Waar designprogramma-bouwer Adobe de 'Creative Suite' heeft, heeft de GCHQ de 'Smurf Suite'.

Snowden noemt in het interview verschillende hacks. Als eerste Droomsmurf, waarmee de beveiligingsdienst een telefoon aan en uit kan zetten. Ook wanneer je hem zelf helemaal hebt afgesloten.

De volgende smurf is de Nieuwsgierige Smurf, waarmee de beveiligingsdienst de camera of microfoon kan aanzetten. Dan heb je ook nog de Trackersmurf, waarmee de GCHQ precies kan volgen waar je naar toe gaat. Uit eerdere documenten bleek ook al dat de Paranoïde Smurf bestaat, om te camoufleren dat de GCHQ aan het hacken is.

Hé, kom naar Smurfenland. Een land van pracht en praal.


Mede mogelijk gemaakt door