Instagram steelt account Iniesta voor die andere Iniesta

Internet Vandaag 20 jul 2015
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Dat schrijft hij op Medium. De designer, die bij toeval dezelfde naam draagt als de voetballer, had een paar honderd volgers op zijn account @ainiesta. Maar van de ene op de andere dag kon hij ineens niet meer inloggen vanwege 'het overtreden van de gebruikersvoorwaarden', terwijl hij niks vreemds had gedaan. Daarbij had hij geen waarschuwing gehad en dat hoort wel als een platform van plan is een account te deactiveren.

Het bijzondere is dat zijn vrienden, die zijn Instagram-account volgden, allemaal updates kregen van de voetballer Andrés Iniesta. Terwijl zij de voetballer helemaal niet volgden.

PR of fout?
Sociale media hebben zichzelf het recht gegeven om accounts te blokkeren of aan iemand anders te geven als het account lang niet gebruikt wordt, maar dat was in deze situatie niet het geval. Het is de vraag of het hier om een foutje gaat, of dat de PR-afdeling van Instagram liever een mooiere accountnaam voor de voetballer wilde hebben. Overigens kunnen volgers van de voetballer zijn Instagram-account prima vinden: op zijn account @andresiniesta8 heeft hij 5,4 miljoen volgers.

Reactie Instagram
Na het schrijven van de blog werd het account van de designer snel weer op actief gezet, maar het duurde lang voordat Instagram met een officiële reactie kwam. Ze erkennen de fout en 'bieden onze verontschuldigingen aan aan Mr. Iniesta voor de problemen die wij veroorzaakt hebben'. Welke Iniesta er bedoeld wordt, is niet duidelijk.


Mede mogelijk gemaakt door