Hackers nemen het stuur over van een rijdende Jeep

Internet Vandaag 22 jul 2015
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het stuur in handen van hackers. Screenshot van Wired
Het stuur in handen van hackers. Screenshot van Wired

De bestuurder was een van de schrijvers van de blog Wired, Andy Greenberg. En hij was, zoals hij het zelf zegt, de digitale crash test dummy van de twee hackers Charlie Miller en Chris Valasek.

Zij zijn in St Louis in de VS al jaren bezig met het in kaart brengen van de gevaren van de steeds meer digitaliserende auto. Twee jaar geleden lukten ze het al om te hacken toen ze met een draadje aan de auto verbonden waren, maar nu dus op kilometers afstand.

Ruitenwissers, airco en de motor
De hackers konden een groot gedeelte van de rijdende auto overnemen. Het begon nog redelijk onschuldig, met het aandoen van de airco, het veranderen van het radiostation en het aanzetten van de ruitenwissers. Daarna verscheen er een plaatje van de twee hackers op het dashboard, waar normaal gesproken de navigatie op weergegeven wordt.

Daar moest Greenberg nog om lachen, maar toen de hackers de motor uitschakelden op de snelweg, kreeg hij benauwd. "Dit is fucking gevaarlijk. Ik krijg de motor niet meer aan, jongens!"

Ook het stuur en de rem
Op een afgezet terrein en op een lagere snelheid gingen de hackers nog even door. Ze konden de deuren op slot doen, de snelheidsmeter opvoeren en bij het achteruit rijden zelfs het stuur overnemen. Ook de rem uitschakelen was geen probleem, waardoor de auto van Greenberg de sloot inreed.

<p><strong>Gevaarlijk voor alle auto's <br/></strong>De hackers zijn lang bezig geweest om dit model te hacken, dus makkelijk is het niet. Met deze hack, die nog niet bekend is bij de industrie, kunnen ze alleen bij de Jeep Cherokees. Dat zijn wel al duizenden voertuigen. <br/> </p> <p>Het gevaar schuilt vooral dat bijna alle nieuwe auto's aan het internet zijn verbonden. Trek je dit door naar de zelfrijdende auto, dan zouden de gevolgen immens kunnen zijn.</p> <p> <strong>Hackersconferentie <br/></strong> De twee hackers presenteren hun bevindingen volgende maand op een hackersconferentie Black Hat. Ze hopen dat andere hackers en beveiligers ermee aan de slag gaan.</p>

Mede mogelijk gemaakt door