Voor het eerst zijn er minder smartphones verkocht

Internet Vandaag 28 apr '16 08:030
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Samsung S7
Samsung S7

Afgelopen kwartaal werden er 3 procent minder smartphones verkocht dan het eerste kwartaal in 2015, meldt Strategy Analytics. 'Slechts' 334,6 miljoen telefoons werden volgens de berekening van het bedrijf verscheept. Dat is voor het eerst sinds 1996, het jaar dat de eerste smartphone op de markt kwam. Oorzaak is een verzadiging op de opkomende markten zoals China.

Apple
Dat wordt vooral veroorzaakt door Apple, zegt het onderzoek, met een daling van 16 procent. Dat is in lijn met de cijfers die Apple zelf presenteerde afgelopen dinsdag: voor het eerst in 13 jaar heeft het een terugloop in het aantal verkochte producten. Het aandeel van Apple kelderde.

Samsung
De klap was minder hard bij Samsung: er was een daling van 4,5 procent volgens Strategy Analytics. De cijfers over het eerste kwartaal die Samsung gisteren presenteerde, lieten een zonnig beeld zien. 12 procent meer winst en 5,7 procent meer omzet, nog beter dan de al positieve voorspelling.

Dit is vooral te danken aan de verkoop van de nieuwe S7 en S7 plus. Verder heeft het de goedkopere Samsungs gestroomlijnd, zoals ze het zelf noemen, oftewel minder modellen en duidelijker aanbod. En dat heeft een flinke kostenbesparing opgeleverd.