Live in de studio: wereldpremière schilderen in VR

Internet Vandaag 29 apr '16 08:030
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Deze app past niet in de studio, dus we verplaatsen ons naar de vergadertafel, waar de Nederlandse bedenkers van PaintLab hun installatie hebben opgebouwd. Deze bestaat uit de VR-bril HTC Vive, twee controllers, een krachtige computer met daarop de applicatie PaintLab, die vanaf vandaag te downloaden op Steam.

In de app kan je uit verschillende tekenpenselen kiezen. Deze zitten op je linkerhand zoals een schilderspalet, met je rechterhand plaats je de strepen op het 3D-doek. Super bijzonder is dat je in je eigen kunstwerk kunt gaan staan en er rondjes omheen kan lopen. Zo wordt zelfs de grootste amateur een ware artiest.

Verschil met andere apps
Er zijn al meerdere schilderapps voor de virtuele realiteit, maar PaintLab voegt er een paar elementen aan doen. Zo kan je in de nachtmodus schilderen, is het mogelijk om zojuist getekenden objecten te verplaatsen en te vergroten en kan je met graffiti een virtueel busje onderspuiten.

Op dit moment werken de bedenkers aan een multiplayermodus, zodat je samen kan tekenen, en aan het exporteren en importeren van 3D-modellen. Zo kan je straks zelf een stoel ontwerpen in een 3D-programma, deze in PaintLab zetten en een kleurtje geven en alvast kijken hoe deze bij de bank staat.

De Schaal van Hebbûh
Dan de grote vraag: hoe graag wil ik 'm hebben? Dit is er zeker een in de categorie hebbûh, hebbûh, hebbûh. De hoogst haalbare schaal, boven prima om te hebbûh en hoef ik niet te hebbûh.

De app is gratis, maar dan moet je wel een HTC Vive à 899 euro en een krachtige pc à 1500 euro aanschaffen. Maar dan heb je ook wat.