De Schaal van Hebbûh: Theta S 360 graden camera

Internet Vandaag 6 mei 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Foto: Jorn Lucas (@jornwlucas)
Foto: Jorn Lucas (@jornwlucas)

Het maken van een 360 graden foto is leuk, maar is het handig? Met deze Theta S was het in elk geval nog nooit zo simpel. Voor je het weet heb je een hele hoop foto's gemaakt, zowel onderweg, voor de deur als in de studio.

Camera
Deze camera is gemaakt door het Japanse RICOH en is in feite een upgrade van de THETA, het vorige model. Deze is iets beter, en honderd euro duurder: kost net geen 400 euro.

Hij heeft twee fish eye lenzen, aan beide kanten één, en maakt dus tegelijkertijd een foto in twee richtingen op en plakt ze aan elkaar. Dat levert een foto of video op met een verrassend goede beeldkwaliteit. Sluitertijd, ISO waardes zijn via de app volledig aan te passen.

Bediening gaat met met een druk op de knop op de camera zelf, ff met de app. Voordeel daarvan is dat je elf niet in beeld bent want je smartphone is dan in feite de afstandsbediening geworden

Bevielt - ie?
Ja eigenlijk wel. Het is een erg leuk device dat verrassend simpel te gebruiken is. Hij is klein, voelt stevig en robuust aan. De camera heeft 8gb opslag, je kan er full HD Video opnemen of live streamen via een HDMI kabel aan de computer. Daar heb je dan wel een aparte app voor nodig.

Maar is het ook echt handig? Dat hangt er van af waar je het voor gebruikt. Voor architecten, makelaars, kunstenaars is het heel goed voor het maken van een foto van een bepaalde ruimte. Voor concertregistratie is het ook een toegevoegde waarde. Zeker met live streaming kom je voor een relatieve habbekrats dichtbij Virtual Reality.

Het nadeel is dat sharen via twitter en facebook net iets meer handelingen vereist dan je zou verwachten. En als je de foto deelt wordt je altijd naar een bepaalde URL van de camera gestuurd. Wel noodzakelijk, want als je de foto opslaat op je telefoon, wordt de foto als het ware uitgerold en mis je het 360 effect. Verbinding tussen app en device gaat via de eigen wifi van de camera, en niet (zoals ik dacht) een Bluetooth connectie.

Dan de grote vraag... wil je 'm hebben?
Ja ik vind dat je deze camera echt wel kan hebben, hoewel 400 euro natuurlijk best veel geld is. Maar beeldkwaliteit is goed, gebruik heel simpel. De reacties zijn overweldigend, en als je er professioneel iets extra mee kan bereiken natuurlijk heel tof.

Bekijk alle oordelen in de rubriek De Schaal van Hebbûh


Mede mogelijk gemaakt door