De Schaal van Hebbûh: Electrified S van VanMoof

Internet Vandaag 10 jun 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Foto: Jorn Lucas
Foto: Jorn Lucas

Laten we beginnen met een disclaimer. Het door mij gereden model is een pre-productie fiets. Voorzien van wat kinderziektes op software niveau. Zo dat is er uit - nu over de fiets zelf.

Van Moof's Electrified S
Deze fiets is een upgrade van de eerdere Electrifed van VanMoof. Een elektrische fiets met een actieradius van 120 km - afhankelijk van gebruik en omstandigheden. Is het koud buiten, ga je heuvel op dan is de actieradius uiteraard kleiner. Net als bij een elektrische auto.

Hoe bevalt-ie?
Ondanks de kinderziektes en bugs ben ik wel gecharmeerd van de fiets. Dat heeft vooral met de uitstraling te maken en met de afwerking. In tegenstelling tot andere elektrische fietsen is de accu weggewerkt in het frame. Net als de verlichting en andere bedrading.

Daarnaast wordt de fiets geleverd met een app, waarmee je het fiets van het slot kan afhalen en kan terugvinden mocht je vergeten zijn waar hij ook alweer stond of wanneer hij is gestolen.

Via de app kan je ook de trapondersteuning kiezen, 1 is weinig en 4 is max. Daarnaast kan je met de app de verlichting aan of uitzetten, of op automatisch. Zodat hij ook aangaat wanneer je een tunnel in fietst.

Al deze factoren, plus de uitstraling van het merk en de store doen denken aan merken als Apple en Tesla. Hoog cool gehalte. Vandaar dat deze fiets de Tesla onder de fietsen wordt genoemd. Terecht of niet, laat ik aan jullie over.

Foto: Jorn Lucas
Foto: Jorn Lucas

 

Wat kan er beter?
Wat betreft dit specifieke pre-productiemodel moet er wel het één en ander worden verbeterd. Vooral op software gebied. Zo bleef het display op de fiets de hele nacht aan, en haperde de app af en toe. Maar daar is mij op gewezen, toen ik de fiets ophaalde in de VanMoof store in Amsterdam.

Hoe graag wil je 'm hebbûh?
Eerlijk is eerlijk, ik ben gevoelig hiervoor, dus ik wil hem wel graag hebben. Of ik er 2500 euro voor over heb, weet ik niet. Maar dat geldt ook voor elke andere elektrische fiets. Dus in mijn ogen - prima om te hebben.

Mocht je in de markt zijn voor een elektrische fiets, kijk dan ook even bij deze jongens. De standaardprijs klinkt hoog, maar als je het vergelijkt met bijvoorbeeld het gamma aan elektrische fietsen bij bijvoorbeeld Gazelle, dan valt dat nog mee. De goedkoopste Gazelle kost 1900 euro, oplopend tot 3500 euro.


Mede mogelijk gemaakt door