De Schaal van Hebbûh: deze knop snoozet je afleiding

Internet Vandaag 24 jun 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

Het heeft een beetje de vorm van een bitterkoekje, maar dan spierwit en luistert het naar de naam Saent. Saent wil een probleem oplossen waar iedereen last van heeft: online afleiding terwijl je gefocust wil zijn.

Druk je op de knop dan verschijnt er een aftelschermpje op je computer, waarna je jezelf voor een ingestelde tijd forceert om op één ding te concentreren. Je hebt twee verschillende modes: de monk-mode en de normale mode. Met de meest extreme variant de monk-mode, de monnik-mode, kleurt je scherm helemaal rood als je bijvoorbeeld op Facebook komt. Je krijgt twee opties: ga terug aan het werk, of stop de sessie.

In de normale modus krijg je pas een melding als je een paar minuten op Facebook zit en kleurt het scherm ook niet rood.

En wat nu als je Facebook-marketeer bent?
Dan kun je Facebook.com als 'good' of 'neutral' markeren. Elke keer na een sessie krijg je een overzicht van de sites die je bezocht hebt en kan je dus gaan labelen. Wat is voor jou oké en waar moest je eigenlijk niet zijn?

Bevalt het?
Ik had 'm eigenlijk iets eenvoudiger verwacht. Het duurde even voordat ik door had hoe ik sites kon markeren en hoe ik een sessie startte. Niet klik en gaan. Het is ook een veel geavanceerder systeem dat er achter zit, met doelen die je wil halen, scores die je kunt behalen en zelfs een scorebord wie het beste gewerkt heeft. Ook krijg je notificaties die zeggen: wil je een sessie starten?

Maar het heeft me wel bewuster gemaakt. Sommige websites zitten zo in mijn systeem om elk uur te bezoeken en met de knop en de software geïnstalleerd denk je wel twee keer na. Alsof je een soort van verantwoording aan het afleggen bent aan een knop.

Wel merk ik dat de software nog in beta is, oftewel, nog in de testfase. Zet ik 'm in de monk-mode, dan functioneert de computer traag. En de notificaties komen te vaak, waardoor het afleidt. Daar wordt allemaal aan gewerkt, maar nu is het nog hinderlijk.

Wil je 'm hebben?
Ik snap de knop nog niet goed genoeg, dus ik blijf 'm gewoon testen de komende maand. Eens kijken of het onderdeel wordt van mijn workflowsysteem. Maar voor nu is-ie Prima om te Hebbûh. Dat is de middelste schaal, boven Wil ik niet Hebbûh en Hebbûh Hebbûh Hebbûh.

Vooral voor mensen die een tijd geconcentreerd moeten werken, zoals programmeurs en schrijvers. Saent kost 49 dollar, de software is voorlopig gratis.


Mede mogelijk gemaakt door