De Schaal van Hebbûh: spullen verkopen aan vrienden met Ome Jan

Internet Vandaag 8 jul 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Elke week test ik in De Schaal van Hebbûh een gadget of een app. Deze week de app Ome Jan. Het is Marktplaats, maar dan voor je eigen cirkeltje van mensen. Het idee van oprichter Jan Kooman is dat je je niet veilig waant op Marktplaats of eBay, daar is nog steeds veel internetfraude. Van de andere kant is het ongemakkelijk om met vrienden te onderhandelen over geld. Daar gaat Ome Jan tussenin zitten.

Dus: je logt in met je Facebook-account en dan zie je in de app direct wat je vrienden (en de vrienden van je vrienden) te koop hebben staan. Sinds deze week is-ie gratis te downloaden voor Android, nadat de app al eerder voor iPhone uitkwam.

Gebruiksgemak
Direct na het installeren van de app heb ik voor de test een kartonnen koffiebekertje erop gezet. Voor 2 euro. Toen er niets gebeurde, op 4 likes na, heb ik de prijs verlaagd naar 1,50 euro.

Het is nog een redelijk nieuwe app, dus er zijn wat foutjes en ongemakkelijkheden ingeslopen. Maar goed, dat wordt vast snel gerepareerd. Advertenties toevoegen is makkelijk en wat verder prettig werkt, is dat er veel handarbeid achter zit. Elke advertentie die na twee dagen nog niet verkocht is, wordt gecheckt. Het koffiebekertje zal deze selectie waarschijnlijk niet doorstaan.

Handig?
Het is een sympathiek idee en de app ziet er verzorgd uit. Alleen vraag ik me af of dit nu een app is die we nodig hebben. Het bestaat bij de gratie dat er voldoende mensen mee doen, in jouw vriendengroep, en dat is nu nog helemaal niet het geval. En ik denk toch dat als ik iets wil verkopen aan vrienden, ik het gewoon direct op Facebook zet.

Als je advertentie een paar dagen op het platform staat, dan wordt het met jouw instemming met iedereen gedeeld. Maar dan heb je eigenlijk gewoon Marktplaats in een ander jasje.

'Het verschil is natuurlijk wel dat die profielen en bijbehorende advertenties door ons geverifieerd zijn, waardoor er meer veiligheid is voor kopers en verkopers', mailt Jan Kooman in een reactie.

De Schaal van Hebbûh
Dat maakt dat deze app de schaal Wil ik niet Hebbûh krijgt van mij. Dat is de onderste schaal, boven Prima om te Hebbûh en Hebbûh Hebbûh Hebbûh. Het is een mooie app, maar ik denk niet dat ik 'm ga gebruiken.


Mede mogelijk gemaakt door