De Schaal van Hebbûh: terugbetaal-app Tikkie

Internet Vandaag 29 jul 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Je kent het probleem vast: je borrelt met een groep vrienden en aan het eind van de avond moet de rekening betaald worden. Jij betaalt, iedereen schrijft braaf jouw IBAN over en belooft je terug te betalen. Het grote wachten begint, om daarna in de vergetelheid te raken.

Met Tikkie stuur je een betaalverzoek naar je vrienden. Je maakt een Tikkie aan, zegt hoeveel je nog krijgt en verstuurt het via WhatsApp. De ontvanger krijgt een link naar een iDeal-betaling en jij krijgt de bevestiging als het overgemaakt is.

Hoe bevalt het?
Goed! Ik was vooral verbaasd hoe makkelijk het aanmelden ging. Je denkt dat je door honderd beveiligingslagen heen moet, maar je vult je rekeningnummer in en huppakee, je zit er al in. Ook het aanmaken en versturen van Tikkies is super makkelijk.

Je merkt dat het echt op een jonge doelgroep gericht is, vooral met het taalgebruik. 'Gelukt, thx! Bram zal superblij zijn dat je terugbetaald hebt' kregen mijn betalende vrienden te zien. Inclusief een afbeelding van de viral 'success kid'.

Concurrentie?
Nu is Tikkie zeker niet de eerst app die beweert de financiële sector op z'n kop te zetten. Denk aan de Bunq Bank, de app Twyp van ING en de onafhankelijke app Sjaak. Maar dat werkt alleen bij de gratie van dat je een nieuwe bankrekening opent (Bunq) of dat iedereen meedoet en dus ook deze app heeft (Sjaak, Twyp).

Dat hoeft niet bij Tikkie en daar zouden ze de strijd wel eens mee kunnen winnen. Betalingen via iDeal zijn we al gewend, dus deze app voelt als een kleine stap.

Wat kan er beter?
Het kan een werkdag duren voordat het geld op je rekening staat, aangezien de betaling eerst via een ABN-rekening gaat. Betaalt iemand vrijdag na 15.00 uur, dan kan het dus zijn dat je pas maandag het geld op je rekening hebt. De melding dat het betaalt is in de app ontvang je wel meteen.

Vervelend is ook dat als je een Tikkie naar verschillende mensen wil sturen, je de link in WhatsApp weer moet kopiëren en plakken. En wil je iemand later nog toevoegen of een herinnering nogmaals sturen, dan lukt dat nog niet op Android. Het voelt een beetje als een testversie.

Maar de verbeteringen komen er aan. Voor iOS is er zojuist een update geplaatst, met notificaties en de mogelijkheid om herinneringen te sturen.

Conclusie is dat het in de basis een redelijk domme app is, want je deelt gewoon een linkje via WhatsApp. Dat linkje zou je even goed op een papiertje kunnen schrijven of kunnen sms'en. Maar die 'dommigheid' zou zich nog wel eens goed uit kunnen betalen.

De Schaal van Hebbûh
De plussen zijn zeker groter dan de minnen, dus deze app komt in de schaal Hebbûh Hebbûh Hebbûh. Dat is de bovenste schaal, boven Wil ik niet Hebbûh en Prima om te Hebbûh. Ik ben benieuwd hoe deze app zich door gaat ontwikkelen.


Mede mogelijk gemaakt door