De Schaal van Hebbûh: draadloze oortjes The Dash

Internet Vandaag 5 aug 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Na de draadloze koptelefoon zijn we alweer toe aan de nieuwe stap: draadloze oortjes. Twee jaar geleden begon The Dash als Kickstarter-campagne en haalde het miljoenen op. Daarna hoorden we er heel lang niks van, maar sinds kort zijn ze in Nederland te koop voor 299 euro. En ja dat is erg duur, maar ze zien er wel erg flitsend uit.

Wat kan het allemaal?
Je doet ze dus hup in je oor, dan hoor je een vriendelijk pingeltje. De onderkant van deze oortjes is een touch screen. Links is voor sporttracking - rennen, fietsen en zwemmen - rechts is de bediening voor muziek spelen. Dat kan op twee manieren: een bluetoothverbinding met je telefoon of door muziek te plaatsen met de ouderwetse usb-kabel via je computer op het interne geheugen van de oortjes.

Daarnaast kan je met de oortjes bellen (er zit een microfoon in de oortjes) en Siri en Google Now mee besturen

Werkt het allemaal zoals beloofd?
Nee. Het is een fragiel systeempje. Om te beginnen is het moeilijk te verbinden met bluetooth. Eenmaal gelukt, dan stottert de verbinding als je bijvoorbeeld je telefoon in je kontzak hebt tijdens het fietsen. Daar komt bij dat het bedieningspaneel aan de onderkant niet in gebruikersgemak uitblinkt.

Dan de sporten. Dat werkt wel prima, maar het enige dat je hoort is de tijd, de hartslag en de aantal stappen/fietsrotaties/zwemslagen. En bij zwemmen voelt het gevaarlijk: hij kan zo maar uitfloepen.

Dan nog de slimheid: het microfoontje is niet goed genoeg. En Google Now en Siri werken sporadisch.

De Schaal van Hebbûh
Je verwacht het misschien niet, maar tóch valt dit voor mij in de categorie Prima om te Hebbûh. Dat is de middelste schaal: niet Hebbûh Hebbûh Hebbûh dus, maar toch ook niet de onderste schaal Wil ik niet Hebbûh.

Dat is vrij maf, realiseer ik: de bluetooth is klote, de bediening vereist behoorlijk wat oefening en dan het gevaar dat je ze kwijtraakt. Maar de stem in je oor en de flitsende verschijningen maken toch dat ik dan wel niet 300 euro wil betalen om ze te kopen, maar dat ik ze ook niet meer terug wil geven.


Mede mogelijk gemaakt door