De Schaal van Hebbûh: betaalapp Florin

Internet Vandaag 19 aug 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Ja, alweer een betaal-app. We zijn er naar Twyp, Sjaak, Gulden en Bunq nog niet klaar mee. Een paar weken geleden testte ik nog Tikkie (Hebbûh Hebbûh Hebbûh), de app die het meest op Florin lijkt. Het is bedoeld om betaalverzoeken naar je vrienden te sturen, om rekeningen te splitten of om iets voor te schieten.

Hoe werkt het?
Florin is echt een terugbetaal-app. Je linkt je bankaccount door 1 cent over te maken via iDeal en daarna kan je de app gebruiken. Je maakt een groep aan, zegt welk bedrag jij hebt betaald en welke vrienden meegedaan hebben en vervolgens wordt de rekening netjes opgesplitst. Dan maakt de app direct iDeal-linkjes aan die je vervolgens naar de vrienden stuurt. Ook als die vrienden niet de app hebben.

Volgens de makers is het grootste verschil met de andere apps dat de vriendengroep centraal staat en daarna pas het geld.

Hoe bevalt het?
Het is een makkie! Maar het wordt pas echt leuk als anderen ook een account hebben. Dan kun je chatten, foto's delen en wordt betalen gewoon een onderdeel van samen op een uitje gaan. Dan wordt het een echte app, nu is het meer een functie.

Kan het de concurrentie met Tikkie aan?
Zeker, al heeft Tikkie wel voorsprong. Het heeft al bijna 100.000 gebruikers en werkt ook hartstikke makkelijk en zonder problemen. Al is Florin wel iets meer lol; je geeft bijvoorbeeld via een emoji aan wat voor soort betaling het is. Een bak popcorn staat voor film.

Waar Florin het wel lastig kan krijgen, is dat het vertrouwen moet winnen. Nu klussen er drie jongens aan de app, zonder een grote bank achter hen. Achter Tikkie zit miljoenenbedrijf ABN. Ook is de Android-versie van Florin nog in de testfase.

Hebbûh?
Ja! Deze valt voor mij in de schaal Hebbûh Hebbûh Hebbûh, de bovenste schaal. Want al is er nog veel te verbeteren en zijn de functionaliteiten nu nog redelijk basis: de app werkt heerlijk en leuk. Het gaat een interessante strijd worden met de andere apps, maar als de ontwikkeling door gaat, maakt Florin een goede kans.


Mede mogelijk gemaakt door