De Schaal van Hebbûh: video chatten met Google Duo

Internet Vandaag 2 sep 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

Google DUO is sinds een paar weken beschikbaar in Nederland, werkt naadloos op en tussen besturingssystemen Android en iOS. Met Duo kan je videobellen zoals je ook kan met Skype en Facetime. Waarom dan toch een app erbij?

Wat maakt 'm anders?
Naast Skype en Facetime bestaan er nog meer manieren voor videobellen, Facebook Messenger, Snapchat, en ook Google's eigen Hangouts. Toch denkt Google iets anders te kunnen bieden. DUO doet namelijk NIKS anders dan videobellen. Er zijn nauwelijks of geen instellingen. Je hoeft alleen maar de app te downloaden, je telefoonnummer invullen, contactpersoon zoeken en je kan gaan.

De eenvoud ervan is opvallend, het werkt idiotproof. Daarnaast is de stabiliteit van het video-gesprek erg goed. De enige optie is ook leuk: de Knock Knock functie. Daarmee zie je niet alleen de naam van de persoon die je 'belt', maar ook live video beeld van hem of haar - voordat het daadwerkelijke gesprek begint. Dit werkt alleen als Android-gebruikers elkaar bellen, of als je van iPhone naar Android-toestel belt. Andersom niet.

En werkt het een beetje?
Ja werkt prima - eigenlijk zoals je gewend bent van andere applicaties. Er is flink ingezet op de kwaliteit van de verbinding. Het is natuurlijk vervelend als je pixels en blokjes of stilstaand beeld hebt. De videokwaliteit wordt automatisch aangepast als de verbinding dit vereist. Het wisselen tussen WiFi en mobiel netwerk gaat zonder onderbreking. Ik heb daar geen problemen mee gehad, maar ik lees op andere sites dat daar soms wel wat moeite mee was.

Is Google niet een beetje laat hiermee?
Misschien wel. Aan de andere kant, Google betreedt vaker als laatste de markt. Google Plus kwam toen Facebook al lang en breed bestond, is mislukt maar bestaat nog wel. Daarnaast kwamen Gmail en Chrome ook later dan Hotmail (en Yahoo Mail) en Explorer (en Firefox), beide zijn nu enorm populair. Dus laat is niet altijd een tegen van zwakte. Apple kwam ook laat met de iPhone, maar deed het beter dat de concurrentie.

De Schaal van Hebbûh
Al met al is Google Duo Prima om te Hebbûh. Dat is de schaal boven Wil ik niet Hebbûh, maar onder Hebbûh Hebbûh Hebbûh. Ik geef het toch de voordeel van de twijfel want het werkt makkelijk en goed. Waarbij ik nog een opmerking wil plaatsen, we kunnen natuurlijk al bellen met whatsapp. Het is een kwestie van tijd dat daar ook videobellen beschikbaar komt. En dan weet ik niet zeker of mensen trouw aan Google Duo blijven.


Mede mogelijk gemaakt door