Internet Vandaag 16 sep '16 08:04

Skype weigert gesprek vrij te geven: 48.000 euro boete dreigt

Auteur: Bram van Dijk

Skype moet vrezen voor een flinke boete van de Belgische rechter. Bijna een halve ton hangt de dochter van Microsoft boven het hoofd, omdat het er van wordt beschuldigd onvoldoende mee te werken aan een onderzoek.

Skype
Skype

In 2012 onderzocht het OM van België het Armeense milieu in het land, omdat daar veel criminele activiteiten zouden plaatsvinden. Twee verdachten voerden Skype-gesprekken met elkaar en deze gesprekken wilde het OM hebben. Dat is dus niet gebeurd en daarom wil het nu geld zien, schrijft De Morgen.

Drie redenen
Skype zegt zelf wel te hebben meegeholpen aan het onderzoek. Het heeft de mailadressen, accountgegevens en de ip-adressen doorgegeven. Maar de gesprekken kan het niet geven om drie redenen, laat het bedrijf weten. Ten eerste heeft Skype de gesprekken niet, het slaat geen live gesprekken op. Ten tweede zegt het niet onder de Belgische wet te vallen, omdat het Europese hoofdkantoor van het bedrijf in Luxemburg staat. En ten derde is het principieel tegen het doorgeven van gesprekken, om de privacy van de gebruikers te waarborgen.

Microsoft eist niet-ontvankelijkheid of vrijspraak, maar het OM wil dus dat Skype een boete van 48.000 euro betaalt. Het zegt ook dat Skype op meerdere vlakken het onderzoek heeft tegengehouden. Op 13 oktober gaat de zaak verder en volgt er wellicht een uitspraak.

Facebook en Whatsapp
Het komt vaker voor dat openbare ministeries en overheden techbedrijven proberen te dwingen om gegevens door te spelen. In Brazilië was weigering van WhatsApp reden om de dienst een paar keer te blokkeren.

In Nederland was er de zaak waar een seksvideo van een minderjarige ongewild op Facebook werd geplaatst. Facebook zei de video en gegevens van de plaatser niet te hebben opgeslagen. De rechter bepaalde dat externe experts op de servers van Facebook mochten controleren of dit echt zo was.

Gerelateerde artikelen