Chinezen hacken Tesla en trappen op de rem

Internet Vandaag 20 sep '16 08:260
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het Keen Security Lab van de Chinese internetgigant Tencent is het gelukt om in het besturingssysteem van de Tesla Model S te komen, schrijft The Verge. Hierdoor konden de onderzoekers op afstand het dakraam openen, de spiegels inklappen, de ruitenwissers bedienen en de kofferbak opengooien. Het lukten ze zelfs om de rijdende auto op afstand abrupt te laten remmen.

Wifi
De hack was niet zo gepiept: eerst moest een Tesla-gebruiker verbinden met een malafide wifi-hotspot en daarna de webbrowser van het in-car-systeem gebruiken, bijvoorbeeld om het dichtsbijzijnde tankstation te vinden. Maar eenmaal binnen, hadden de hackers wel vrij spel.

Keen heeft samengewerkt met Tesla dus dit gevaar is inmiddels geweken. Tesla heeft direct een over-the-air-update gedaan, zonder dat eigenaren er iets van gemerkt hebben. Maar het is niet de eerste keer dat er een connected auto is gehackt: eerder moest een type Jeep worden teruggeroepen of opnieuw worden geïnstalleerd na een hack. Auto's worden steeds meer een computer en het eind daarvan is nog lang niet in zicht.