Internet Vandaag 22 sep '16 08:24Aangepast op 22 sep '16 08:50

Filantroop Zuckerberg gaat met 3 miljard zo goed als alle ziektes te lijf

Auteur: Bram van Dijk

Facebook-baas Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan hebben hun plan gepresenteerd om de vier grote ziektes te gaan terugdringen.

Gisteren waren de beide oprichters van het Chan Zuckerberg Initiative op het podium om over hun plannen te vertellen. Ze gaan 3 miljard dollar investeren in de wetenschap om ziektes op de lossen. Dit is onderdeel van het plan van Zuckerberg en zijn vrouw om 99 procent van hun aandelen in Facebook te gaan investeren in wereldverbeterende initiatieven. Dat is 45 miljard dollar.

Ziektes
Zuckerberg vertelde dat het in de basis over de vier grootste ziektecategorieën gaat: hartziektes, kanker, infectieziektes en neurologische ziektes. En die willen ze allemaal aan gaan pakken. De aanpak is om alle categorieën samenwerkingen aan te gaan tussen wetenschappers en ingenieurs.

Bill Gates
Het initiatief wordt met gemende gevoelens ontvangen. Bill Gates is in ieder geval fan: hij was eregast en spreker op het evenement. 'Dank je voor het zijn van een rolmodel en een mentor - zowel in technologie als in filantropie', schreef Zuckerberg na afloop op zijn wall.

Wel roept het ook vragen op. Zuckerberg zei in zijn speech dat elk systemen in de wereld beter te maken zijn: 'of het nu code is, hardware, biologie, een bedrijf, een onderwijssysteem, een overheid, wat dan ook'. Hij laat hiermee ook zien welke terreinen hij zich wil gaan roeren met die 45 miljard dollar.

Commentaar is dat Chan en Zuckerberg zich bemoeien met sectoren waar ze zelf de kennis voor missen. Als repliek dient het argument dat ze vele samenwerkingen aangaan.

Gerelateerde artikelen