'250 Nederlandse webshops besmet met online skimming'

Internet Vandaag 12 okt 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

250 Nederlandse webshops hebben last van digitale skimming, schrijft Emerce naar aanleiding van een onderzoek van Willem de Groot, een webshopspecialist.

De Groot scande internationaal ruim 200.000 webshops, waarvan er 5925 besmet blijken te zijn. Het is een stijging van 69 procent met vorig jaar. Er zitten ook een paar grotere sites bij, zoals de site van Audi in Zuid-Afrika, de staatssite in Maleisië en websites van Heels.com en Converse.

In Nederland
De 250 Nederlandse sites geven een goede dwarsdoorsnee van MKB-webshops in ons land. Onder andere aloe-kopen.nl (webshop voor de verkoop van aloë vera-producten), aquarium-store.nl, allesvoorcarnaval.nl en bakkerijvandommelen.nl zijn getroffen.

Volgens de webmaster van allesvoorcarnaval.nl is deze website helemal niet besmet. 'Wij hebben verschillende checks uitgevoerd maar we hebben dit echt niet.' Hij baalt van de aanwezigheid op deze lijst en heeft de onderzoeker erover gemaild.

Paul Ballieux, eigenaar van Wineheaven.nl, webshop in wijn, snapt er helemaal niks van. 'We hebben de juiste updates gedaan. Verder hebben we niet eens de mogelijkheid om met creditcard te betalen op onze site.'

Hoe werkt het?
Bij online skimming leggen hackers hun eigen code in de code van de webshops, waardoor ingevoerde creditcardgegevens uit te lezen zijn. Volgende De Groot is het vooral door achterstallig onderhoud en hij vindt dat creditcardmaatschappijen deze sites moeten blokkeren.


Mede mogelijk gemaakt door