Google gaat je helpen met het vinden van de waarheid

Internet Vandaag 14 okt 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Still uit video Politifact
Still uit video Politifact

Artikelen waarin de feiten van uitspraken gecheckt worden, krijgen een speciaal plekje op de nieuwspagina van Google. Deze worden namelijk gelabeld als 'Fact Check', zoals Google dat nu ook al doet met 'Diepgaand', 'Oorspronkelijk' en 'Opinie'. Dat schrijft Google op zijn blog.

Een fact check moet aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet direct duidelijk gemaakt worden dat het om een fact checking gaat. Verder moet het vol zitten met bronvermeldingen en met de uitleg over de methode en mag het niet partij-gebonden zijn. Ook moeten de geldstromen van de bron bekend zijn. Sites die worden betrapt op bedrog, worden in de toekomst genegeerd.

Met de Amerikaanse verkiezingen in zicht is het wel een opvallende planning van Google, al zegt het bedrijf daar zelf niets over. De dienst wordt langzaam uitgerold over de wereld, maar grote kans dat het hier is voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart.

In Amerika is een levendige cultuur ontstaan om elke opmerking langs een waarheidsmeetlat te leggen. De website Politifact.com is daar het meest duidelijke voorbeeld van.


Mede mogelijk gemaakt door